To mand frem for en enke: Leg som i gamle dage på...

To mand frem for en enke: Leg som i gamle dage på Bispetorvet

Foto: Pixabay

Fredag den 21. september forvandles Bispetorvet til en kæmpe legeplads, hvor børn og barnlige sjæle kan give den maks gas med masser af gratis lege fra gamle dage.

Det sker i et samarbejde mellem Kvindemuseet, DGI Østjylland og Aarhus Kommune inviteres børn, voksne og barnlige sjæle til arrangementet Leg i gamle dage.

Genopdag gamle lege
Mange gamle lege er for de fleste gået i glemmebogen og erstattet med mere moderne lege i skolegården eller med spil på IPad’en.

Det mener arrangørerne bag legedage er synd, og derfor kan du og ungerne fredag den 21. september fra klokken 11-18 komme forbi og genoplive eller måske endda gentænke legene fra din fars, mors og bedsteforældres tid – og ikke mindst give dem videre til dine børn eller børnebørn.

“At give liv og leg til vores fælles byarealer er en fantastisk måde for kulturinstitutionerne at mødes og samarbejde, ligesom en stor fællesspisning, hvor alle tager en ret med. På den måde bliver Bispetorvet et ordentligt ta’ selv bord af lege for både store og små. Fokus på de gamle lege er nemlig noget, der kan samle på tværs af alder – som taler til erindringen hos de ældre og nysgerrigheden hos de yngre. På Kvindemuseet glæder vi os til at lege med”, siger Sara Bradley, pop-up-koordinator på Kvindemuseet.

To mand frem for en enke
Et eksempel på en leg fra gamle dage er “To mand frem for en enke”.

Legen handler om, at det i gamle dage var svært at være enke. Og hvis man kunne få sig en ny ægtemand, så fremtiden ofte lysere ud.

Derfor er målet med legen netop at “fange” en ny mand. 

Deltagerne stiller sig parvis bag hinanden hånd i hånd. Fangeren, også kaldet enken, stiller sig forrest med ryggen til parrene.


Enken begynder legen ved at klappe i hænderne to gange og råbe “To mand frem for en enke … løb”.

Det bagerste par i rækken, slipper hinandens hænder og løber hver sin vej uden om alle parrene.

Enken skal forsøge at fange én af dem. Hvis det lykkes parret at nå hinanden, uden at blive fanget, danner de par igen forrest i rækken, og enken må forsøge sig igen.

Bliver en af dem fanget, skal den tilfangetagne agere enke i næste omgang. Den tidligere enke får nu den anden som mage, og de skal stille sig forrest i rækken af par. 

“Vi har lavet forskellige zoner med lege, og der er forskellige muligheder for at deltage alt afhængig af, hvor lang tid folk har. Vi håber, at folk får lyst til at bevæge sig rundt i mellem de forskellige lege og genopfriske minder fra deres barndom, og måske videreformidle dem til deres børn og børnebørn”, siger arrangementsansvarlige, Annette Linnemann fra Teknik & Miljø, Aarhus Kommune. 

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.