Drop mobiltelefonen: 4 enkle råd til at sikre en tryg tilknytning

Drop mobiltelefonen: 4 enkle råd til at sikre en tryg tilknytning

Foto: Pixabay

Vi mennesker er, sammenlignet med andre arter, ekstremt skrøbelige, og derfor er vi nødt til at knytte os til et større og stærkere menneske, så snart vi kommer til verden.

Det, der kaldes tilknytning.

“Tilknytning er en af de vigtigste ting for den menneskelige art. Hvis ikke vi har mulighed for at skabe tilknytning, så dør vi”, siger børnepsykolog Charlotte Diamant i serien “Mød dit urmenneske”, som kører i øjeblikket på DR1.

Foto: Pixabay

I tv-programmet kommer DRs eksperter med 4 simple råd til, hvordan du sikrer en god og tryg tilknytning mellem dig og dit lille barn.

 • Vær opmærksom på dit barn
  “Kig ikke på din mobiltelefon, hvis du har et vågent spædbarn. Hvis du hele tiden glor ned i din telefon, får barnet en oplevelse af en voksen, som er der, men ikke ser barnet. Og barnet har brug for opmærksomhed fra en voksen, der er til stede, siger Mette Skovgaard Væver, der er lektor i klinisk børnepsykologi og leder af Center for Tidlig Indsats og Familieforskning på Institut for Psykologi på Københavns Universitet, til DR.
 • Mød barnets følelser
  “Hvis barnet er ked af det, skal det mærke, at du er der til at hjælpe og trøste med de svære følelser. Hvis du ikke møder barnets følelser, kan det opleve, at nogle følelser ikke er okay, og at det er overladt til sig selv med at klare at de svære følelser. Og det kan de små børn ikke tåle”.
 • Tal med barnet
  Alle børn græder, og nogle børn græder mere end andre. Det er helt okay at spørge barnet: “Hvorfor græder du nu?” på et stille og rolig måde. Det vidner om, at du ser barnet og er nysgerrig på dets følelser. Det er ikke altid, du finder ud af årsagen til, at barnet græder, og så er det vigtige at være der med barnet i dets følelser.
 • En tryg tilknytning er vigtig gennem hele livet
  Så når den sure teenager råber “dumme far”, er det også et udtryk for, at hun har brug for omsorg. Større børn har ofte brug for, at i taler sammen om deres følelser.

Revnet fundament
Undersøgelser viser, at mellem 65-75 procent af alle børn oplever en tryg tilknytning.

De resterende børn oplever en eller anden grad af utryg tilknytning, som eksempelvis kan skyldes, at forældrene afviser barnets følelser eller kun mærker deres egne følelser.

Og det er ikke helt uvigtigt at have en tryg tilknytning, for ifølge DRs eksperter, er en utryg tilknytning ligesom et revnet fundament. Huset risikerer at brase sammen, hvis ikke skaderne bliver lappet.

“De erfaringer, barnet gør sig i den tidlige barndom, kommer til at udgøre skabelonen for dets relation til andre i fremtiden. Og tilliden til sig selv”.

Foto: Pixabay

“Børn, der strutter af selvtillid, er bedre til at komme væk fra negative følelser i stedet for at hænge i dem og generelt bedre stillet i forhold til skoleparathed, relationer i børnehave og skole og senere i parforhold og arbejdsliv”, fortæller Mette Skovgaard Væver til DR.

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.