Bekymrende tal: Skærme stjæler unges søvn

Bekymrende tal: Skærme stjæler unges søvn

Over 60 procent af de unge kommer for sent i seng på grund af mobiltelefoner, tv-serier og computere om aftenen og får ikke søvn nok til at føle sig udhvilet.

Det viser en ny undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed, SDU, står bag.

I undersøgelsen svarer over seks ud af ti unge mellem 16 og 24 år, at de ikke får søvn nok til at føle sig udhvilet på grund af skærmunderholdning.

LÆS OGSÅ: Så meget skal dit barn sove

Skærme stjæler søvnen
13.400 personer på 16 år eller derover har deltaget i undersøgelsen og svaret på, om de får søvn nok til at føle sig udhvilet.

De, der har angivet, at de ikke tit nok, aldrig eller næsten aldrig får søvn nok, har desuden svaret på, hvad årsagerne er.

Blandt de unge på 16-24 år, der har angivet, at de ikke får nok søvn, svarer omtrent syv ud af ti mænd og godt seks ud af ti kvinder, at årsagen er underholdning fra mobiltelefon, tablet, computer, spillekonsol eller tv.

Foto: Pixabay

Påvirker helbredet
“Det er bekymrende tal, vi ser for de unge. Hvis man gennem længere tid ikke får søvn nok, bliver helbredet negativt påvirket. Hjernen restituerer ikke optimalt, og humøret og koncentrationsevnen forringes, og på den lange bane kan søvnmangel føre til alvorlige sygdomme som type 2-diabetes og hjertekarsygdom”, siger Heidi Rosendahl fra Statens Institut for Folkesundhed, som er en af forskerne bag undersøgelsen i en pressemeddelelse, udsendt af Statens Institut for Folkesundhed.

Gælder for alle men mest for de unge
Undersøgelsen viser, at udfordringen med for lidt søvn på grund af skærmunderholdningen findes i alle aldersgrupper, men er størst blandt de unge og mindst blandt de ældste aldersgrupper.

Eksempelvis er der 25 procent blandt de ældre mænd på 75 år og derover, der ikke får søvn nok på grund af skærmunderholdning, mens det gælder 22 procent af kvinderne i den aldersgruppe.

Det fremgår af figuren herunder.

Figur: Statens Institut for Folkesundhed

Undersøgelsen baserer sig på data fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2017.

Figuren viser andelen i procent, der kommer for sent i seng på grund af underholdning fra mobiltelefon, tablet, computer, spillekonsol eller tv, blandt mænd og kvinder i forskellige aldersgrupper (blandt personer, der ikke tit nok, aldrig eller næsten aldrig får søvn nok til at føle sig udhvilet). 2017

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.