Orla-prisen 2018: Børnene har valgt deres bogfavoritter

Orla-prisen 2018: Børnene har valgt deres bogfavoritter

6. klasser fra Rønbækskolen i Hinnerup var med til at afsløre vinderen og uddele Orlas Ærespris Foto: Helene Damgaard Larsen

Fredag formiddag blev Orlaprisen uddelt i fire forskellige kategorier ved et prisuddelingsshow på DOKK1.

Det skete som en del af byens spritnye børnelitteraturfestival, Albus Festival, skriver DR i en pressemeddelelse.

Orlaprisen er børnenes helt egen bogpris, hvor børnene selv nominerer deres yndlingsbøger og til sidst også vælger, hvem der skal modtage prisen.

DR har uddelt Orlaprisen siden 2005, og den bliver uddelt i samarbejde med Kulturministeriet og Undervisningsministeriet.

Aarhus-forfatter Gunvor Ganer Krejberg fik prisen “Flotteste bog at kigge i” for bogen “Mirja – Drømmestenen”. Foto: Helene Damgaard Larsen

I år har børn fra hele landet nomineret bøger i kategorierne “Flotteste bog at kigge i”, “Bedste bog, jeg blev klogere af”, “Bogen, der fik mig til at grine” og “Den mest spændende bog jeg har læst”.

I alt havde børnene sendt 135 titler ind til nominering, og ud af dem har en bogkyndig jury – bestående af både børn og voksne – nomineret fem bøger i hver kategori.

Til sidst stemte børnene på deres favoritter.

Afstemningen løb over fire uger fra uge 38 til 41 med en uge til at stemme i hver kategori. Og fredag blev de fire priser så uddelt.

Årets Orlapriser gik til:

  • Flotteste bog at kigge i: ’Mirja – Drømmestenen’ af Gunvor Ganer Krejberg og Rebecca Bang Sørensen
  • Bedste bog jeg blev klogere af: ’Guide til piger’ af Sabine Lemire
  • Bogen, der fik mig til at grine: ’Bubbi – den talende hund’ af Morten Münster og Merlin P. Mann
  • Den mest spændende bog jeg har læst: ’Hitman’ af Peter Krogholm

Spirrende bogsnak
DR’s ansvarlige for Orlaprisen, Camilla Olsen fra DR Ultra, håber, at nomineringen og afstemningen har øget bogsnakken blandt børnene på landets skoler.

“Orlaprisens fornemmeste opgave er at fremme børnelitteraturen blandt børn og unge, og vi ved, at de unge oftest inspirerer hinanden, altså; hvad min ven læser, læser jeg også. Hvis Orlaprisen kan få snakken om de gode bøger i gang i skoleklasserne, så er vi godt på vej”, siger Camilla Olsen i en pressemeddelelse fra DR.

For første gang nogensinde blev Orlas Ærespris uddelt. Den løb Josefine Ottesen med. Foto: Helene Damgaard Larsen

Orlas Ærespris
De traditionelle Orlapriser var ikke de eneste priser, der blev givet ved arrangementet på DOKK1.

For første gang nogensinde blev Orlas Ærespris uddelt.

Den gik til forfatter Josefine Ottesen med følgende begrundelse fra folkene bag Orlaprisen:

“Josefine Ottesen modtager Orlas Ærespris for sit brede forfatterskab, som både omfatter billedbøger, letlæsningsbøger, fantasyromaner, højtlæsningsbøger og historisk inspirerede romaner. Hendes bøger bliver læst af både store og små, som år efter år låner bøgerne på bibliotekerne og nominerer dem til Orlapriser. Hun får Æresprisen, fordi hendes læsere bliver ved med at læse, elske og vende tilbage til hendes bøger”.

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.