Optiker advarer: Populær Halloween-udklædning kan skade synet

Optiker advarer: Populær Halloween-udklædning kan skade synet

Foto: Louis Nielsen

Halloween er lige rundt om hjørnet, og også i år bugner kostumebutikkerne med halloween-udklædninger, parykker og hugtænder.

Farvede kontaktlinser er også at finde på hylderne. Kontaktlinserne er uden styrke og bruges til udklædning, og de findes i mange forskellige farver og med ikoner og mønste.

Kan skade synet
Men den slags kontaktlinser kan skade synet, hvis man ikke tager sine forholdsregler, advarer Pernille Lindhardt Mikkelsen, der er optisk konsulent og rådgiver hos Louis Nielsen.

Det oplyser optiker-kæden i en pressemeddelelse.

Flere af udsalgsstederne informerer ikke om, at man bør konsultere sin optiker før brug af kontaktlinserne.

Foto: Pixabay

“Det er bekymrende, hvis unge og måske endda børn køber kontaktlinserne og ifører sig dem uden først at have rådført sig med en optiker”.

“Vi ved, at selv mange voksne kontaktlinsebrugere, der bruger kontaktlinser hver dag, er i tvivl om, hvordan de skal håndtere deres kontaktlinser. Så det giver sig selv, at børn og unge, der bruger kontaktlinser for første gang nogensinde, har meget lille viden på området og derfor kan begå alvorlige fejl”, fortæller hun og fortsætter.

God hygiejne er vigtig
Det er meget vigtigt, at man sikrer god hygiejne og den rigtige teknik for at undgå sår, infektioner eller andre skader på øjet.

I værste fald kan man få permanente øjenskader som følge af forkert brug, fortæller hun, og tilføjer, at det er vigtigt at man får undersøgt sine øjne af en optiker for at sikre den korrekte tilpasning af kontaktlinserne.

“Håndtering af kontaktlinser kræver, at en optiker har undersøgt øjnene og sikret sig, at øjnene er friske og egnede til brug af kontaktlinser”.

“Nye kontaktlinsebrugere hos optikeren får altid en linseinstruktion, hvor de lærer at håndtere deres kontalinser korrekt, men det sker selvsagt ikke her, når man bestiller sine kontaktlinser online og får dem direkte hjem på adressen inden Halloween”, understreger Pernille Lindhardt Mikkelsen.

6 hygiejneråd
Pernille Lindhardt Mikkelsen giver seks vigtige råd til dem, der ifører sig kontaktlinser til Halloween for første gang.

“Til Halloween får mange deres debut med kontaktlinser, så derfor er det rigtig vigtigt, at man følger vigtige råd for god hygiejne, så man sikrer sig, at ens øjne ikke tager varig skade til Halloween”, siger Pernille Lindhardt Mikkelsen.

  • Hvis du har købt kontaktlinser i en butik eller online, som ikke kommer med brugsanvisninger, så kontakt din optiker for korrekt brug
  • Skyl aldrig dine kontaktlinser i postevand
  • Vask altid hænder med sæbe inden du påfører og fjerner dine kontaktlinser
  • Hvis du bruger månedslinser, så husk at rense dem grundigt efter producentens anvisning
  • Sov aldrig med dine kontaktlinser medmindre du bruger døgnlinser
  • Del aldrig dine kontaktlinser med andre
Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.