Verdens rigeste and fylder 70 år

Verdens rigeste and fylder 70 år

Foto: Egmont

I syv årtier har Joakim von And været hele verdens yndlingsnærigpind, og den gamle gniers runde fødselsdag markeres i denne uge med helt to udgivelser:

En særudgave af Anders And-bladet, som udkommer den 7. december, og som vil være propfyldt med forrygende fortællinger om verdens rigeste and.

Desuden gælder det Don Rosas episke værk, Her er dit liv, Joakim, som netop er udkommet.

Værket indeholder 12 nye vignetter skabt af Don Rosa, der ellers var gået på pension.

Debut i 1947
Den allerførste gang, verden stiftede bekendtskab med Joakim von And, var i december 1947 i den klassiske Carl Barks-historie, Jul på Bjørnebjerg.

Barks skabte onkel Joakim-figuren som en modpart til Anders And med direkte inspiration fra Charles Dickens “Et juleeventyr” og den julefjendtlige rigmand Ebenezer Scrooge – som også førte til Joakim von Ands oprindelige engelske navn: Scrooge McDuck.

I Anders And & Co. nr. 49, som udkommer den 7. december, fejres onkel Joakims 70-års fødselsdag med hele fire historier om verdens rigeste and.

Hovedhistorien, Juleafslapning på Bjørnebjerg, er skabt af Pat og Carol McGreal, og historien er en hyldest til den 70 år gamle historie.

Opmærksomme læsere vil kunne spotte mange finurlige paralleller mellem de to historier – såsom det gamle bjørnekostume.

Blødt op med tiden
I den første fortælling fra 1947 er onkel Joakim i præcis lige så lidt julehumør som sin modpart i Dickens-historien: ”Den fjollede årstid, hvor alle elsker alle andre! Jeg forbander den! Mig – jeg er anderledes! Alle hader mig, og jeg hader alle!”

I løbet af de sidste 70 år er onkel Joakim blødt en smule op, og andefans verden over kender ham som en blanding af nærigpind, eventyrer, forretningsmand og filantrop med stor forkærlighed for pengebade og sin eftertragtede lykkemønt.

Don Rosas mesterværk
Historien om, hvordan onkel Joakim blev verdens rigeste and, er blevet skildret af Don Rosa, den primære arvtager efter Carl Barks.

Gennem tolv kapitler har han skildret, hvordan Joakim von And gik fra at være skopudser i Glasgow som tiårig ælling, til at blive indehaver af pengetanken på Bilbremsebakken i Andeby.

De tolv fortællinger, som oprindeligt blev publiceret i Anders And & Co. fra 1992-1994 og som samlet værk i 1997, er netop blevet genudgivet under titlen “Her er dit liv, Joakim”.

12 nye vignetter
Udgivelsen er blevet finpudset af Don Rosa – både i tegninger, tekst og farvelægning – og den er også blevet nyoversat.

Desuden rummer den Don Rosas egne kommentarer om serien, samt ekstramateriale i form af skitsemanuskripter, illustrationer og historiereferencer.

Endelig rummer den tolv helt nye vignetter tegnet af Rosa, som ellers gik på pension i 2006.

Unikt referencepunkt
Hos Egmont Publishing, der er udgiveren bag både Anders And & Co. og “Her er dit liv, Joakim”, er der stor begejstring over den dobbelte fejring af verdens rigeste and.

”Onkel Joakim er en af de absolut mest ikoniske Andeby-figurer, og han fortjener om nogen at blive fejret på behørig vis. Uanset hvilken rolle, han optræder i – gammel gnier eller rigmandseventyrer – er han et unikt kulturelt referencepunkt, som er indgroet i os alle”, siger marketingchef Gitte Hoffmann.

Anders And & Co. nr. 49 udkommer den 7. december og koster 34,95 kroner. “Her er dit liv, Joakim” er allerede på gaden og har en vejledende pris på 299 kroner.

 

 

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.