Nyt app skal give nybagte familier en god start

Nyt app skal give nybagte familier en god start

Foto: Charlotte Feldbæk Ranneries

Når et barn kommer til verden, kan det sætte parforholdet på prøve.

Det kan de fleste forældre nikke genkendende til, og undersøgelser bekræfter det også.

37 procent af alle hjemmeboende 16-årige ikke bor sammen med begge deres forældre, viser en undersøgelse foretaget af Egmont Fonden og Børns Vilkår.

I de fleste tilfælde er børnene kun et til to år, når forældrene vælger at flytte fra hinanden.

Det tyder på, at flere forældre i dag savner redskaber i hverdagen til at styrke deres indbyrdes bånd og dermed barnets trivsel.

For at hjælpe forældrene godt i gang, har Hospitalsenheden Vest på vegne af de fem fødesteder i Region Midtjylland udviklet det digitale spil “Samspil”, der kan hjælpe forældre med at lege den gode dialog frem.

Det nye spil er netop udkommet til smartphones og tablets.

“Det er rigtigt godt, når medarbejdere tænker innovativt og er med til at udvikle teknologier, der kan hjælpe borgerne bedre”, siger regionsrådsformand Anders Kühnau.

Skal give flere børn en god start
Egmont Fonden valgte i 2016 at støtte udviklingen af spillet med knap to millioner kroner.

Begrundelsen er, at spillet kan være med til at give flere børn en god start på livet, og det er nødvendigt, siger Henriette Christiansen, direktør for Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration.

“Det er vigtigt, at små børn får en tryg og god start på livet. Det kræver godt samarbejde og tæt dialog mellem de nybagte forældre”, siger Henriette Christiansen.

Humor og leg fremmer dialogen
I regioner og kommuner findes der allerede en række tilbud, der har til formål at styrke forældrenes dialog og parforhold.

Tilbuddene er mest baseret på gruppeforløb, der ikke passer til alle pars behov, forklarer innovationskonsulent og udviklingsjordemoder Jette Ranum fra Fødeafdelingen på Hospitalsenheden Vest.

“Folk er ikke ens, og nogle af de mere stille typer har det svært med at åbne op i en gruppe. Så vi manglede et alternativ, gerne baseret på humor, der netop kan nedbryde barrierer for en god dialog”, siger Jette Ranum.

På den baggrund fik Jette Ranum i 2015 ideen til spillet “Samspil” til smartphones og tablets.

Via spil-app’en kan parret på en nem og lærerig måde lege sig frem til en bedre dialog ved hjælp af humor, quizzer og belønninger.

“De fleste har mobiltelefonen ved hånden det meste af tiden. Derfor var det helt oplagt at udvikle et let og underholdende mobilspil, som bringer parret sammen og styrker deres relation og kommunikation”, siger hun.

  • Samspil er udviklet af Hospitalsenheden Vest på vegne af de fem fødesteder i Region Midtjylland i samarbejde med den århusianske spilvirksomhed Funday Factory og Egmont Fonden, som i efteråret 2016 valgte at donere 1.950.000 kroner til udviklingen og evalueringen af mobilspillet.
  • Resultatet af brugertesten via “Familieiværksætterne” viser, at Samspil scorer højt på underholdningsværdi og anvendelighed, ligesom det også bliver bedømt meget positivt på parametrene “samtalestarter” og “relevans”.
  • Målet er, at Samspil skal anvendes i samtlige fødsels- og familieforberedelsesforløb i Region Midtjylland, og at samtlige fødende får information om spillet via deres jordemoder.
  • Ambitionen er, at Samspil desuden bliver en del af de kommunale sundhedsplejerskers redskaber til dialogen med nybagte forældre i Region Midtjylland.
  • Samspil kan hentes til smartphones og tablets i App Store og Google Play.
Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.