Nye tal: Gymnasiepiger har svært ved at koncentrere sig i skolen

Nye tal: Gymnasiepiger har svært ved at koncentrere sig i skolen

Foto: Pixabay

En ny undersøgelse viser, at der i gymnasiet er stor forskel på drenges og pigers koncentrationsevne.

Hvor omkring hver fjerde dreng i 1.g har svært ved at koncentrere sig i timerne, gælder det for næsten hver anden pige.

For lidt motion, ingen morgenmad, stress og sociale medier kan være blandt årsagerne, skriver Statens Institut for Folkesundhed på SDU i en pressemeddelelse.

Det er Center for Interventionsforskning ved Statens Institut for Folkesundhed, der står bag undersøgelsen.

Den er foretaget blandt 5000 gymnasieelever i 1.g, der har svaret på en lang række spørgsmål blandt andet om, hvordan de oplever deres evne til at koncentrere sig i løbet af skoledagen.

Overraskende resultater
Forskerne bag undersøgelsen er overrasket over, at det er pigerne, der har sværest ved at holde fokus i timerne.

“Vi havde en forventning om, at det var drengene, der havde sværest ved at koncentrere sig. Det er det billede, man har fra folkeskolen, hvor det normalt er drenge, der har svært ved at sidde stille og høre efter. Men i gymnasiet er det altså omvendt, her er det pigerne, der har sværest ved at koncentrere sig”, siger seniorforsker Rikke Krølner ved Center for Interventionsforskning i pressemeddelelsen.

For begge køn gælder det, at evnen til at holde fokus svækkes, som skoledagen skrider frem.

Om formiddagen er der ikke den store forskel på drengenes og pigernes koncentrationsevne. Her er der 16 procent af pigerne og 13 procent af drengene, der ikke kan koncentrere sig. Men efter frokost bliver kønsforskellen pludselig markant større.

Tabel: SFI

Sociale medier og stress
Undersøgelsen giver ikke svar på, hvorfor pigerne har sværere ved at koncentrere sig.

Men ifølge Rikke Krølner kan andre undersøgelser blandt gymnasieelever bruges til at give et bud.

“Vi ved, at der er flere piger end drenge, der springer morgenmaden over, ligesom det i højere grad er pigerne, der ikke er fysisk aktive i løbet af dagen. Det kan godt betyde, at man løber tør for energi og dermed har svært ved at holde fokus. Derudover ved vi, at flere piger end drenge har et intensivt forbrug af sociale medier i løbet af dagen”, siger Rikke Krølner.

Stress og sociale medier
En rapport fra Undervisningsministeriet viser, at 46 procent af de unge er på de sociale medier i skoletiden, og at især pigerne er bange for at gå glip af noget på de sociale medier.

“Vi ved også, at pigerne i den aldersgruppe generelt er mere stressede end drengene og oplever et større præstationspres, så pigernes manglende koncentrationsevne kan også være et tegn på stress”, siger Rikke Krølner.

Undersøger elevers trivsel
Undersøgelsen er en del af et stort, landsdækkende forskningsprojekt, der tester om eksempelvis mere bevægelse i løbet af skoledagen, regelmæssige og sundere måltidsvaner og stressforebyggelse kan gøre en forskel på gymnasieelevers generelle trivsel, herunder hvordan de oplever deres evne til at koncentrere sig.

Projektet hedder en go’ Bgym’ og omfatter 30 gymnasier. En go’ B’gym’ er støttet af  TrygFonden og Nordea-fonden. 

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.