Midtjyske forskere vil undersøge gravides sygefravær

Midtjyske forskere vil undersøge gravides sygefravær

Foto: Pixabay

To ud af tre kvinder har over fire ugers sygefravær i løbet af graviditetens første otte måneder.

Hvorfor?

Det har forsker Pernille Pedersen fra DEFACTUM har fået 1.150.000 kroner af Arbejdsmiljøforskningsfonden og Region Midtjyllands Folkesundhed i Midten til at finde ud af.

Derfor vil mange gravide indenfor de næste par dage modtage et spørgeskema om trivsel.

“Gravide kvinder er gennemsnitligt syge 48 dage i løbet af deres graviditet. Det er jo et alarmerende højt niveau”, siger forsker Pernille Pedersen fra forsknings- og konsulenthuset DEFACTUM i Region Midtjylland.

Hun fortæller, at graviditet koster omkring 1,4 milliarder kroner i sygedagpenge om året.

Hårdt arbejde
Sygefraværet har kke kun konsekvenser for samfundet. Den enkelte arbejdsplads og den enkelte kvinde rammes også.

Særligt blandt gravide kvinder ansat i handel- og hotelbranchen og i social- og sundhedssektoren, at sygefraværet er særligt højt

“Visse typer arbejde belaster måske gravide kvinder særligt meget, og de har derfor ekstra behov for hjælp og justeringer, så det ikke går udover deres arbejdssituation. Vi udforsker hvilke muligheder, der er, for at reducere sygefraværet”, siger Pernille Pedersen.

Undersøgelsen kombinerer spørgeskemaer til gravide kvinder og interviews af gravide samt arbejdsgivere fra brancher med et særligt højt sygefravær.

Arbejdsmiljøet blandt gravide undersøges i samarbejde med Jordemodercentre i Region Midtjylland.

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.