NU er den her: Den kæmpestore børnevenlige guide til Festugen

NU er den her: Den kæmpestore børnevenlige guide til Festugen

Foto: Martin Dam Kristensen / Aarhus Festuge

I morgen starter festugen, og med den 10 dejlige dage med masser af aktiviteter for store og små.

“Aarhus Festuge kommer til at summe af aktiviteter for børnefamilier, og i år er ingen undtagelse, hvor temaet “bridging” byder op til leg og fantastiske oplevelser. De mindste bliver forkælet med mange sjove tilbud, hvor alle sanser bliver sat i gang”, siger Anne-Mette Kjeldsen, der er kommunikationskoordinator i Aarhus Festuge.

Og med det sagt, så giver vi dig:

Den kæmpestore børnevenlige guide til Aarhus Festuge!

Festugeåbning for børn
Børnene får lov til at tage forskud på Aarhus Festuge før alle andre. Det sker med en uofficiel åbning i Mølleparken fredag 25. august. Skrallebang, Musikskolen Laura og Aarhus Musikskole inviterer børn og barnlige sjæle til sang, hop, leg, grin, tramp, tosseri og tons. Målgruppen er børn fra 3-10 år, men alle er velkomne til at være med til at åbne Aarhus Festuge på festligste vis.

Festugeåbning for børn i Mølleparken, fredag den 25. august klokken 10-11.

Kom tæt på 400 meter langt skib
Selvom arrangementet (desværre) for længst er udsolgt, er det alligevel værd at nævne, at det på festugens allerførste dag er muligt at komme helt tæt på det 400 meter lange Mærsk-skib, Merete Mærsk. Dagen igennem byder skibets besætning nemlig på guidede ture på containerskibet – og selvom der ikke er flere billetter til at komme indenfor, så vil det nok også være en stor oplevelse for familiens mindste at se skibet fra kajen.

Merete Mærsk ligger til kaj ved FILMBYEN, Aarhus Havn, (Sydhavnsgade) Dock 1, Kaj 113-115, fredag den 25. august klokken 9-19

Sallings tagterrasse åbner
Sallings længe ventede rooftop garden åbner for offentligheden fredag den 25. august. Det sker klokken 10, og dagen igennem – helt frem til lukketid klokken 20, vil der være aktiviteter på toppen af stormagasinet. Salling har i øvrigt masser af aktiviteter på programmet i løbe af festuge – blandt andet gadeteater, DJ, optræden af Den Jyske Opera og poetry slam (se mere i programmet her).

Salling Rooftop, Søndergade, 25. august klokken 10 til lørdag den 2. september. 

Tag på sejltur på Aarhus Å
Tag ungerne med på en anderledes sejltur på Aarhus Å, hvor de kan opleve byen på en måde, de aldrig har gjort før. De soldrevne både fra Den Blå Bro sejler på to ruter. Rute 1 sejler mellem Ceres-Byen og Brabrand-søen, mens rute 2 sejler mellem DOKK1 og Mølleparken. Det er kun muligt at købe billet på forhånd til rute 1, mens du køber billet i båden til rute 2.

Bådene fra Den Blå Bro sejler i dagene 25. august til 3. september. 

Festugens hjerte for børn er i Byparken
I Festugen er der er plads til både leg, læring og afslapning i Byparkens grønne område, som du finder mellem Musikhuset Aarhus og Aarhus Rådhus. For de mindste er der Cirkus Krone, togbane og hoppeborg, for de lidt ældre er der førstehjælpskursus for skolebørn, fægtning og danseforestillinger – og for os alle sammen er der fællessang, et ”snegleland” og ikke mindst en vaskeægte gåsemarch. I officersmessen i det gamle Ridehus nær Byparken, kan man desuden få stillet sulten i lækker Street Food.

Byparken, Frederiks Allé 25. august til 3. september. 

Rådhusklokkerne kimer igen
Efter halvanden år uden timeslag og klokkespil er rådhustårnets 48 klokker nu atter på plads. Det fejres med en indvielseskoncert fredag den 25. august klokken 16, hvor blandt andet borgmester Jakob Bundsgaard holder tale.

Rådhuset, fredag den 25. august klokken 16.

Hatteteater i Musikhuset
Scenen er sat. En veloplagt historiefortæller og en masse sjove hatte. Det eneste der mangler er skuespillerne. Derfor må børnene hjælpe. I Hatteteater kommer børn fra publikum på scenen og vælger selv, hvilken rolle de vil spille. Derefter improviserer historiefortælleren sjove og helt unikke små teaterstykker frem, så børnene kan udfolde deres fantasi og talent på de skrå brædder. For børn i alderen 3-9 år. Der er gratis adgang.

Børnekulissens Hatteteater, Musikhusets Foyer, 26. august til 3. september klokken weekender klokken 11 og 15, hverdage klokken 10 og 15 (varighed cirka 45 minutter).

Festlig familieformiddag
Med sange fra hele den ganske verden vil Aarhus Musikskole åbne Festugen for børnefamilierne. Klokken 10 åbner Musikskolen med Sangskattekisten. sange fra de gode gamle dage, som hitter igen, blandt andet ” Hjulene på bussen”, ”Fem små aber”, ”Tommelfinger” osv. Klokken 11 fejres mangfoldigheden ved at sætte unge og ældre på samme scene, og lade dem gå på opdagelse i verdens mange kulturer i selskab med publikum. World Music Center er på scenen med Lungekoret og 4. Klasser fra Næshøjskolen, og de inddrager familierne med sang, rytme og bevægelse.

Festlig Familieformiddag, Mølleparken, Vester Allé, lørdag den 26. august klokken 10-12.

Podcast-fædre sender live fra Klosterplads
Podcast-fædrene fra The FAR Side skyder gang i festugen med live-optagelser direkte fra Klosterplads. Det sker lørdag den 26. august fra klokken 11-13, hvor de to romdrikkende og engagerede amatørfædre har inviteret en den nybagte far, Mikkel Bøgelund.

The FAR Side-live, Klosterplads, 26. august klokken 11-13.

Ung rock (URO) i Mølleparken
Mølleparken bliver igen centrum for unge musikere, kor, ensembler, dansetrupper og lignende i Festugen, når der er URO i Mølleparken. Kom forbi, og hør og se, hvad der spirer i Aarhus’ ungdomsliv.

Mølleparken, Vester Allé, 28. 29. og 30. august klokken 16-19

Skrallebang leger med børnebøger
SkralleBIGbang leger med børnebøger. Vi skal rappe om Gummi Tarzans slatne arme, i skoven med Guldlok, synge om en myg på cykel, om Lille Virgil der bor i et skur, vi skal besøge Fru Hansen i kælderen og trampe i hønsegården med 100 høns. Sammen skal vi bygge bro mellem skønne, gamle børnebøger og nutidig musik, rap, leg og bevægelse. Vi fejrer en række børnebøger: Lille Virgil, Halfdans ABC og Cykelmyggen Egon som alle fylder 50 år i år.

Mølleparken, Vester Allé, 28. 29. og 30. august klokken 10-11.

Gratis akrobatik og gadeteater
Det catalanske teater Bigolis Teatre står bag de to karakterer Wonderwool, der iført kattekostumer udfører akrobatik, leger fangeleg og interagerer med byens borgere, når de kombinerer cirkus med gadeteater. Man ved aldrig, hvad man kan forvente, når man støder på kattene.

Bigolis Teatre optræder flere gange i Byparken, Bruun’s Galleri og Strøget i dagene fra 26.-29. august (se spilletider her)

Musikalsk metalopdragelse på Voxhall
DR Musikariet og radiovært Carsten Holm sætter børnene på skolebænken i Aarhus Festuge. Faget er musikalsk opdragelse af den dunkle og hårdtslående slags, og pensum består af metalmusik gennem de sidste fire årtier. På scenen står Copenhells husorkester, Openhell, klar til at spille de tungeste og bedste hits fra blandt andre Deep Purple, Black Sabbath, Slayer og Metallica og føre eleverne gennem en knivskarp og kulsort kulturarv. Musikariets Metalskole henvender sig til børn i alderen 6-12 år og deres familier.

Voxhall, søndag den 27. august klokken 15-16.50. Billetter koster 60 kroner for voksne, og 30 kroner for børn under 13 år. Børn under 12 år er gratis

Streetart skabes i Byparken
Aarhus Festuge åbner sammen med Galleri Grisk dørene for en af Nordeuropas største streetartbegivenheder, når en række spændende streetartkunstnere kommer til Festugen og skaber nye værker på meterhøje vægge i Byparken. Man kan følge processen gennem hele ugen og for børn er der gratis omvisning i udstillingen alle hverdage.

Byparken, Aarhus Streetart Festival varer fra fredag den 25. august klokken 17 og helt frem til festugen slutter søndag den 3. september. 

Virtuel blomsterhave på Bispetorv
Når aftenmørket falder på, skyder en virtuel blomsterhave op på Bispetorvet og dekorerer den centrale plads i en farverig pragt under navnet Flower Power. Tre lyshaver med projektioner af blomster fra den danske flora vokser op, springer ud og visner hen i en naturlig cyklus i den smukke lysinstallation, der er skabt specifikt til byen og Festugen af mexicanskfødte Miguel Chevalier.

I kan opleve den virtuelle have på Bispetorv fra den 25. august til 2. september

Paw Patrol står klar i Mindeparken
Mød blandt andet Paw Patrol, Rasmus Klump og My Little Pony, når der søndag den 27. august er A Walk in the Park i Mindeparken. Konceptet er enkelt – I melder jer til, går en kilometer i parkens grønne omgivelser, og før, under og efter er der sjove og spændende indslag for de små. Overskuddet fra entreindtægterne går til Børneulykkesfondens forebyggende arbejde.

A Walk in the Park, Mindeparken, søndag den 27. august klokken 10-14.

Motor Mille i Friheden
I løbet af Aarhus Festuge har Tivoli Friheden også spændende arrangementer på programmet. Lørdag den 26. august er det Danseskolernes Dag i Friheden, og søndag den 27. august kommer Motor Mille forbi og underholder. Søndag den 3. september kommer Christian og Ramasjang Mysteriet forbi.

Tivoli Friheden, 27. august og 3. september – begge dage klokken 14. Danseskolernes dag er fra klokken 12-15.

Minifestival for teenagere
Festugens minifestival Smells Like Teens, som er målrettet de 13-17-årige, præsenterer for 30 kroner store musikalske oplevelser og sjove comedy-acts. I år kan du opleve Noah Carter, Velvet Volume, Bogfinkevej+MONTI, Alexander Oscar, Maximillian, Thomas Warberg og Mark Le Fêvre.

Smells Like Teens spiller på forskellige dage fra 26. august til 2. september (klik her for spilletider, spillesteder, billetter og kunstnere)

Vesterbro Torv omdannes til grøn oase
Vesterbro Torv omdannes under Festugen til en fredelig grøn oase midt i byen med træer og et kæmpe vandfald. Kig forbi Vesterbrofaldet og nyd lyden og udsigten.

Vesterbro Torv, 25. august til 3. september klokken 16.

Dovne snegleartister i Byparken
I Byparken ligger et finurligt mikrokosmos beboet af levende snegle. Inde i denne miniatureverden, kaldet Slow Park, ligger et lille telt, der huser snegleforlystelsesparken Slow Park. Teltet rummer 12 besøgende ad gangen, der kan fortabe sig i det lille hjemmelavede cirkus med dygtige, men dovne snegleartister.

Slow Park har åbent fra 29. august til 3. september (klik her for at se åbningstider).

Gåsegang og marchmusik
Mød Ganzenfanfaren, der består af en tamburmajor, 12 bedårende Toulousegæs og en marchtrommeslager, der går gåsegang, for som i et eventyr af H.C. Andersen at underholde og begejstre Festugens gæster. Kom tæt de søde gæs, når de velopdragent lunter gennem byen, eller når de hviler sig mellem gåturene i deres fold i Byparken.

Mød Ganzenfanfaren 29,. 30 og 31. august i og omkring Byparken (der er mange forskellige spilletider, som kan ses her)

Se det fulde program på Aarhusfestuge.dk, hvor du også finder information om eventuel billetkøb.

God festuge!

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.