Miljøstyrelsen advarer mod squishies: Kan indeholde kemi

Miljøstyrelsen advarer mod squishies: Kan indeholde kemi

Foto: Miljøstyrelsen

Miljøstyrelsen advarer på sin hjemmeside mod den nye legetøjsdille squishies.

De sjove figurer, der som oftest lavet af skummateriale, er rare at røre ved, knuge og trykke al luften ud af, hvorefter det udvider sig igen.

Men produkterne kan altså indeholde skadelig kemi, oplyser Miljøstyrelsen.

Og det er ikke særlig godt, for børn er i udgangspunktet mere følsomme over for kemikaliepåvirkninger end voksne.

”Og da det er et produkt, som børn sidder med i hånden i længere tid ad gangen, kan der være en høj udsættelse, hvis kemikalier afgives fra legetøjet”, forlyder det fra Miljøstyrelsen.

Derfor anbefaler Miljøstyrelsen, at man køber squishies uden parfume.

“Parfumestoffer er generelt unødvendige og kan være allergifremkaldende. Hvis en squishy lugter stærkt af kemi, så vælg gerne en anden, der ikke lugter af kemi eller læg dem til udluftning”, anbefaler Miljøstyrelsen.

Gå efter CE-mærket
Miljøstyrelsen anbefaler desuden, at man køber squishies, som er CE-mærket, da producenten her har taget stilling til, at det er legetøj, og legetøjsreglerne derfor bør være overholdt. CE-mærket betyder dog ikke, at myndighederne har godkendt produkterne.

Miljøstyrelsen sætter nu et projekt i gang for at undersøge, hvilke parfumestoffer der kan findes i squishies, samt hvilke stoffer der afdamper fra squishies, der lugter kemisk.

Som en del af undersøgelsen vurderes, om der afgives kemiske stoffer, der er problematiske for børns sundhed, når de leger med legetøjet.

Squishies findes i alle mulige former og farver og henvender sig til børn i alle aldre.

Tre gode råd

  • Gå efter squishes, der ikke lugter af parfume eller har stærk kemisk lugt
  • Køb CE-mærkede squishies
  • Hvis du har købt et produkt, der lugter kemisk, kan du lægge det til udluftning
Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.