Ny meningitisvaccine redder menneskeliv 

Ny meningitisvaccine redder menneskeliv 

Foto: Pixabay

De seneste år har vi i Danmark oplevet, hvordan unge pludseligt dør af meningitis.

Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital har været med til at udvikle og teste en ny global vaccine, som kan være med til at forhindre dette.

Forskningsresultaterne er så afgørende, at de netop er trykt i verdens førende medicinske tidskrift, New England Journal ofMedicine.

Ttak til forsøgspersonerne
I fem år har Aarhus Universitetshospital sammen med hospitaler verden over og medicinalindustrien samarbejdet omkring et kæmpe forskningsprojekt for at udvikle en vaccine, der kan være med til at udrydde den livsfarlige meningitis. Knap 6900 unge i alderen 10 til 25 år har deltaget i forsøget.

”Vi oplevede en imponerende tilslutning til forsøget og uden den enorme opbakning, der har været fra både de unge og deres forældre, så, havde vi ikke stået her i dag. Så dem skylder vi en kæmpe tak,” siger Nina Breinholt Stærke, Forsker og ph.d.-studerende ved, Aarhus Universitetshospital.

Vil redde menneskeliv
Vaccinen reducerer risikoen for at blive syg af bakterien meningokok type B og på sigt vil sygdom med denne bakterie helt kunne udryddes hvis en stor del af de unge vaccineres. Det har vi tidligere set for andre mikroorganismer, der også kan give meningitis.

Verdens fineste tidsskrift
New England Journal of Medicin er verdens førende medicinske tidsskrift, hvor kun de mest betydningsfulde forskningsresultater bliver publiceret. Det har taget et år at få resultaterne godkendt til publicering. Hvert resultat er blevet bedømt af nogle af verdens førende eksperter, før artiklen er blevet antaget til at blive publiceret i tidsskriftet.

Fakta om projektet:

  • Deltagere: Unge mellem 10-25 år af begge køn. Knap 6900 i alt, hvoraf Danmark har bidraget med 451 deltagere
  • Geografi: Projektet er et verdensomspændende samarbejde med deltagere fra bl.a. USA, Canada, England og Danmark.
  • Tidsperiode: Projektet har strukket sig over en fem årig periode.
Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.