Jakob Søgaard Clausen (DF), kandidat til byrådet

Jakob Søgaard Clausen (DF), kandidat til byrådet

Foto: Jakob Søgaard Clausen

På Kids Aarhus dækker vi kommunalvalget set med børne- og familiebriller.

Vi har spurgt jer læsere, hvad I mener er de vigtigste fokusområdet for aarhusianske børnefamilier.

Efterfølgende har vi sendt spørgsmålene til de opstillede partier, og vi bringer her de næste par uger frem til kommunalvalget politikernes svar.

Jakob Søgaard Clausen, (DF)
Dagens kandidat hedder Jakob Søgaard Clausen. Han er 24 år, og kandidat for Dansk Folkeparti til byrådet i Aarhus Kommune.

Jakob bor sammen med kæresten Michelle, og læser en kandidat i statskundskab på Aarhus Universitet.

”Jeg har endnu ingen børn, men regner med at få det indenfor alt for mange år, og derfor er jeg naturligvis interesseret i hvilken kommune vil kan tilbyde børnefamilier i fremtiden”, siger Jakob Søgaard Clausen.

Normering. Hvad er din holdning til normeringen i daginstitutionerne i Aarhus? Og mener, du, der skal indføres minimumsnormeringer? Er det noget, du ser blive indført i den kommende valgperiode?

Jeg er sikker på, at minimumsnormeringer kan være en god ting i nogle institutioner, og det er også noget jeg vil kæmpe for at få indført.

Men jeg er også opmærksom på, at man skal passe på med at ensrette servicen i vores institutioner og sige, at der skal være x-antal hænder og så er det det. I nogle institutioner vil det give mening med flere hænder end i andre.

Personalets sammensætning med hensyn til uddannelsesbaggrund har også betydning. Men generelt mangler vi flere af de såkaldte varme hænder på alle velfærdsområder, og det er noget som jeg, og Dansk Folkeparti, ønsker at opprioritere i den kommende valgperiode.

Hjemmepasning. Støtter du op om, at pengene følger barnet, og kommunen giver et tilskud til hjemmepasning for forældre, der hellere vil passe barnet hjemme, eller ikke kan finde pasning i kommunalt regi? Skal der f.eks. eksperimenteres med nye former for pasning, hvor forældres arbejdsliv bliver en del af børnenes hverdag?

Nej, jeg mener ikke, at kommunen skal betale for at forældre selv passer deres børn. Det står forældre frit for at gøre det, hvis de selv har mulighed for at betale.

Jeg forstår godt argumenterne for tilskud til hjemmepasning, men frygter, at en sådan ordning vil have flere ulemper end fordele.

Jeg mener, at børn har godt af at komme ud og møde andre børn, og jeg kan især frygte, at der vil være en stor gruppe af forældre med ikke-vestlig baggrund, som vil tage deres børn ud af institutionerne og passe dem hjemme, hvis de fik tilskud til det, og det vil have store konsekvenser for integrationen, fordi børnene ikke kommer til at lære ordentlig dansk.

Når det er sagt, så vil jeg ikke være afvisende overfor eksperimenter med nye former for pasning. Vi skal hele tiden tilpasse os et arbejdsmarked der udvikler sig.

Skole. Hvordan ser din aarhusianske drømmeskole ud? Hvad optager eleverne og lærerne på den skole, og hvordan fungerer dagligdagen? Hvordan vil du gøre skolernes rammer være bedre? 

For mig er en drømmeskole en skole, der giver plads til, at de enkelte elever kan udfolde sig inden for de områder, som de er gode til, og som interesserer dem.

Jeg mener, at vi i dag tilbyder en alt for ensformig undervisning af vores børn, hvor alle lærer lidt om alting, men ingen lærer alting om nogle ting.

Derudover mener jeg også, at vi skal være bedre til at lytte til lærerene og lade dem tilrettelægge undervisningen. Det er trods alt dem, der ved hvad der virker bedst på den enkelte skole.

Derudover skal rammerne generelt forbedres. Vi har mange skoler i Århus Kommune, som trænger til renovering, hvor især toiletterne trænger til en tur.

Breddeidræt. Aarhus ligger ifølge rapporten Idrætsfaciliteter i Danmark 2017 syvendesidst ud af landets 98 kommuner, når vi kigger på facilitetsdækning per indbyggertal. Hvad mener du om det? Og går du på valg på at styrke idrætsfasciliteterne for børn og unge i Aarhus?

Jeg og Dansk Folkeparti vil gerne være med til at styrke idrætsfasciliteterne.

Vi mener især, at vi bør gøre det i nogle af kommunens mange små byer rundt om Århus, så vi sikrer, at vi kan tilbyde nogle attraktive byer til især børnefamilier, der vælger at flytte ud af Århus Midtby, men som ikke flytter væk fra kommunen.

Kultur. Hvordan sikrer vi bedst, at alle Aarhus børn og unge får kultur? Og skal vi det?

Ja, det skal vi sikre.

Kultur skal ikke kun være for dele af befolkningen, som jeg synes, det er i dag.

Jeg vil gerne have mere fokus på dansk kultur og traditioner, og mener, at vi skal understøtte kulturtilbud, der har fokus på det.

Derudover vil jeg gerne inddrage kommunens aktive børn og unge mere i processen og spørge dem: Hvad er gode kulturtilbud til jer, og hvad vil I gerne have mere af?

Bonusspørgsmålet. Hvad mangler vi på børnefronten i Aarhus (hvis du havde helt frie hænder)?

Vi mangler, at børnefamilier bliver inddraget mere i processen, når vi udvikler Aarhus Kommune.

Jeg vil gerne have mere borgerinddragelse. Det kan være i form af folkeafstemninger, eller at gøre det muligt for borgerne at få sager på byrådsdagsordenen.

Men borgerinddragelse kan også være at inddrage borgerne mere i processer, når man laver nye, store planer i byen. Jeg vil gerne have borgere inddraget langt tidligere, og gerne allerede før kommunen slår de første streger.

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.