Kirstine Kirk: 10 hotspots i børnehøjde

Kirstine Kirk: 10 hotspots i børnehøjde

Foto: Kirstine Kirk

Pædagog og blogger Kirstine Kirk er uden tvivl en af Aarhus allermest kreative personer.

Instagram, Facebook og bloggen Skidt & Kanel deler hun ud af sine farverige ideer – og lige her giver hun sine 10 bedste bud på hotspots i Aarhus – og hun kan selvfølgelig heller ikke nære sig for at komme med et krea-tip.

Her på Kids Aarhus ville vi ønske, at vi var bare 1/20 så dygtige med lim, farver, glimmer, saks, tusser og papir som Kirstine.

Kirstine Kirk er mor til Hans på fem år.

Hvad er i dine øjne den bedste sommeraktivitet med dine børn?
Det er en tur ud i det blå.

Jeg prøver ikke at sætte for meget på programmet, for jeg synes at det er vigtigt at turen i sig selv også bliver hyggelig.

Vi har ikke bil, men det betyder i virkeligheden ikke så meget, når man bor i Aarhus. Det er en grund til at vi bliver kaldt verdens mindste storby – alting ligger inden for overskuelig rækkevidde.

Så jeg ville tage på en tur til vandet – eventuelt bare Tangkrogen, og hvis vejret var godt ville vi bade. Hvis det ikke var badevejr, ville vi bare soppe.

En strandtur behøver nemlig ikke nødvendigvis være lig med stegende varme og solskin. Der er masser at lave på en strand i al slags vejr.

Ofte finder vi sten, små stykker drivtømmer og tang og så laver vi fantastiske små ‘kunstværker’ i sandet sammensat af det vi finder – en trold eller et kæmpe piratskib. Jeg elsker det, og ofte glemmer vi helt tiden.

Jeg kan faktisk bedst lide strandene syd for Aarhus, når jeg har børn med, for der kan man finde flest “naturting” at lave alt muligt fantastisk med – blandt andet også til at pynte sandslottene med.

Strandene nord for Aarhus er dog mere børnevenlige i forhold til havdybde, og solen er mere “lige på”, hvis man gerne vil slikke sol.

Og så lige et lille tip:

Når man nu er ved vandet, og der findes noget, der hedder vandfarver, så er det altså faktisk helt vildt sjovt at have sådan nogle med på en strandtur. Så kan man male sten eller små stykker drivtømmer – og det er ikke noget, der er skader eller sviner, for vandfarver på en sten på stranden er allerede væk dagen efter.

Hvad er yndlings-regnvejrsaktiviteten med dine børn hjemme hos dig?
Det er helt sikkert hulebyggeri.

Det er jo i princippet det nemmeste i hele verden at bygge huler. Det kræver bare nogle tæpper, og så kan man bygge de mest fantastiske huler.

Jeg har også endelig fået taget mig sammen til at få købt sådan nogle ordentlige ”håndværker-klemmer”, så vi bedre kan holde tæpperne på plads, og sætte dem fast på reoler, bordkanter osv.

Jeg kan virkelig anbefale alle ”gør-det-selv”-hulebyggere at investere i sådan en håndfuld!

Og så lyskæder med batteri, som man kan tage med ind i hulen – og kunstige blomster og kiks, selvølgelig.

Hvor finder man Aarhus bedste legeplads?
Der er mange gode legepladser – for eksempel Skansen, Børnenes Jord og den i Mindeparken, men på helligdage og i weekender er de tit ret proppede, og det er lige før at der flere bedsteforældre og forældre end børn.

Derfor benytter vi os tit af at de kommunale daginstitutioners legepladser er offentlige, når de er lukkede. Og der findes virkelig mange små oaser gemt bag umiddelbart kedelige bygninger og tunge låger.

Her er fordelen også at de oftest er indhegnede, så de små poder ikke kan stikke af.

Hvad er din favorit-børnetøjsbutik i Aarhus?
Jeg har ikke en specifik butik. Det børnetøj jeg køber er en god blanding af tøj fra for eksempel Føtex, H&M og Kvickly – og så små og specialiserede børnetøjsbutikker, som Krutter i Badstuegade og Asta & Alfred i Volden.

Men jeg køber også rigtig meget tøj på nettet for eksempel fra ZARA Kids, fordi deres modeller er ret slanke i fittet, og jeg har en meget slank dreng.

Hvilken butik tager du oftest hen i for at købe legetøj til dine børn?
Jeg er faktisk ikke synderligt imponeret over Aarhus udvalg af legetøjsbutikker.

Det er enten meget kommercielt som BR, eller lidt for alternativt, såsom askeladen.

Jeg elsker Askeladen, men nu hvor min dreng er blevet ældre, og godt ved, at der er noget, der hedder Spiderman og LEGO, er det svært at trække ham med derned.

På den front mangler Aarhus lidt en kombi-legetøjsbutik, hvor der både findes det mere kommercielle legetøj, men også en masse lækkert og finurligt kvalitets legetøj fra mindre mærker.

Hvad er dit bud på den bedste barselscafé i Aarhus?
Da min dreng, Hans, var lille, mødtes vi tit med mine veninder i caféen på ARoS.

Der var god plads til barnevognen, og til et lille tæppe på gulvet, hvor Hans kunne ligge og lege – og de nærmeste naboers borde var så langt væk, at de ikke var generet af små glimt af et ammende bryst.

Hvor tager du oftest familien med ud og spise henne?
Vi er faktisk sådan nogle rigtige trappestens-spisere. Jeg elsker at købe lidt lækkert ved for eksempel slagteren – lidt god pølse, og et bæger kartoffelsalat, og så sidder vi på en bænk eller en trappesten og hygger og spiser, mens vi kigger på biler og cykler og det pulserende byliv.

Det giver bare rigtig meget mening for min dreng og jeg – det kommer ikke så meget til at handle om at skulle sidde ordentligt, eller om man må få en eller to sodavand. Fokus er meget mere på samtalen, og det vi ser og oplever omkring os.

Du og din familie skal på udflugt i Aarhusomegnen. Hvor tager I hen?
Forstbotanisk Have.

Det er overhovedet ikke i Aarhus-omegnen, men faktisk i Aarhus, men det er så fantastisk et sted, at jeg bliver nødt til at få det ind et eller andet sted, og nu hvor jeg ikke har bil, kræver det en tur med bussen, og så bliver det jo næsten til omegnen.

Men tag derop med dine børn, og fortæl dem, at nu skal i opleve noget, der er det tætteste man kan komme på dinosaurusland – bare uden dinosaurer.

Alting er ligesom bare større i forstbotanisk have – bladene, træerne, stenene. Vi elsker det sted!

Hvad er efter din mening det mest oversete børnested i Aarhus?
Væksthusene. Det er måske ikke overset, men det i hvert fald, og underligt nok, ikke overrendt – og det er en fantastisk lille oase med SÅ mange store oplevelser på så forholdsvist kompakt et areal.

Det er næsten helt magisk at være derinde og fornemme hele verden på en formiddag eller eftermiddag, og hver gang vi har været der, går både Hans og jeg derfra med opfyldte batterier.

Hvad mangler vi på børnefronten i Aarhus?
Soppebassiner, soppebassiner og flere soppebassiner!

Jeg elsker, at vi har fået Endless Connection på Havnepladsen mellem Navitas og den gamle Toldbod. Og måske det bare er nyhedens interesse, men antallet af børn dernede på en lun lørdag, siger lidt om, hvor eftertragtet sådan noget uformel vand-leg er for børn og deres familier, så jeg synes at Aarhus skulle oppe sig lidt og få installeret nogle vandlegs-bassiner.

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.