Anmeldelse: Gys og galgenhumor i den glade juletid

Anmeldelse: Gys og galgenhumor i den glade juletid

Foto: Emilia Therese - Aarhus Teater

Både barn og voksen blev gedigent underholdt og en smule mystificeret af Fakiren fra Bilbao, der er dette års juleforestilling på Aarhus Teater.

En spansktalende og stinkende mand der kommer ud af en kuglepen, en kvinde der vælter rundt på scenen iført et stor elghoved, og en bedemand der sover i en kiste med hjul under.

Forvirret? Det var overtegnede og min medanmelder på 7 år også i det første kvarter af forestillingen Fakiren fra Bilbao, der netop har haft premiere på Aarhus Teater.

Men da vi først var kommet nærmere ind på Tom, Kamma og deres mor, der køber det faldefærdige hus ”Elgens Øje” af bedemanden Mooney, så kunne vi læne os tilbage og studere alle de spøjse situationer der fandt sted på den store scene.

Sjov for både stor og lille
At Fakiren fra Bilbao er baseret på en børnebog af Bjarne Reuter, det kommer tydeligt til udtryk i form af den humoristiske dialog i forestillingen. Der er nok at grine af for både børn OG voksne. Men ikke nødvendigvis det samme.

For eksempel var den voksne anmelder mest underholdt af den vanvittige, og til tider lumre, galgenhumor, som Mooney leverede. ”Enten er man død eller også er man levende. I min branche er vi meget nøjeregnende med den slags”, slog bedemanden fast.

Flamenco i stuen
Derimod grinte den unge anmelder mest af Fakiren fra Bilbao, der efter at have boet 10 år i en kuglepen, pludselig dansede flamenco i stuen og kastede om sig med skraldespansk og gebrokne danske gloser som ”danse i skinnemåne”, ”kassebryst” og ”pennekugle”

Begge blev vi dog grebet af mystikken og gyset der gik som en kold brise gennem stykket. Og vi var efterladte med spørgsmål der efterfølgende gav en god debat, om det vi havde overværet på scenen. For eksempel fandt vi aldrig svar på, hvordan fakiren dog var kommet ind i kuglepennen?

Måske kan I finde svaret på scenen i Aarhus Teater, hvis I tør?

Fakiren fra Bilbao kan opleves til og med den 21. december på Aarhus Teater

Mille Marie Christensen
Født og opvokset i 8200. Bor nu i 8000 og huserer hovedsageligt i det område. Har en pige fra 2009 og en dreng fra 2014 der begge bliver slæbt med til alt fra børneyoga til festivaller. Arbejder til daglig som presserådgiver.