Den kæmpestore guide til flyverdragter

Den kæmpestore guide til flyverdragter

Foto: Mai Helene Lykke / Kids Aarhus

Tiden nærmer sig, hvor poderne skal i vintertøjet.

Og efterårsferien er i flere institutioner den skillelinje, hvor børnene går fra at bruge termo- og regntøj til at hoppe over i flyverdragten.

Men hvad skal man gå efter, når man køber flyverdragt?

Det har vi her på Kids Aarhus researchet lidt på, og vi giver dig her:

DEN KÆMPESTORE GUIDE TIL FLYVERDRAGTER!

Skal holde til leg
Helt overordnet, så skal flyverdragten kunne holde til mange timers leg i al slag vejr.

Derfor er det, som man hos webshoppen House of Kids skriver,  “vigtig, at flyverdragten er slidstærk, har et højt vandsøjletryk og en rigtig god åndbarhed”.

Webshoppen har lavet en temaside om flyverdragter med en masse gode råd.

Fri bevægelse
Det er helt afgørende, at dit barn kan bevæge sig, når det skal lege, løbe, danse og hoppe – derfor er bevægelsesfrihed er altafgørende, når du vælger flyverdragt.

Og det er vigtigt at tage dit barns alder og aktivitetsniveau i betragtning, når du vælger overtøj, så I ender op med: Den rigtige størrelse!

Det kan du sagtens forberede dig på hjemmefra (eller når du shopper online):

 • Mål dit barn, så du kender længden i cm
 • Køb hellere lidt for stort, så flyverdragten passer hele sæsonen

Sådan tjekker du om størrelsen er rigtig, når I har dragten hjemme på matriklen (eller i prøverummet):

 • Lad dit barn sidde ned i dragten. Du skal kunne tage en god håndfuld af flyverdragten op i nakken. Det vil sige, at dragten ikke må stramme over skulderne.
 • Nu skal barnet stå op. Her skal du kunne få fat i cirka en håndsbredde af stof mellem benene.
 • Når armene er strakte, må håndleddene ikke være blottet.

Husk, at overtøjet ikke må være hverken for stort eller for småt.

Det slider hurtigere på tøjet, er ubehageligt for barnet at have på, og dækker alligevel ikke ordentligt ude i regnen.

Speciale i flyverdragter
I Aarhus ligger butikken Liva Rosa, som også har en webshop. Butikken har specialiseret sig i at sælge flyverdragter.

De har lavet denne guide til forældre, der skal købe flyverdragt. Og vi har sakset lidt af hendes gode råd:

Anbefalinger om valg af flyverdragter.

 • Vid hvad du går efter, og dermed hvad du vælger fra. Funktionalitet og design er ikke nødvendigvis modsætninger, men de forskellige firmaer har forskellige styrker.
 • Er designet (altså udseendet) vigtigst, så får du stadig en god flyverdragt, men ikke nødvendigvis den funktionelt bedste.
 • Er funktionaliteten vigtigst = åndbarheden og detaljerne omkring lukninger og syninger, så får du stadig en pæn flyvedragt, men ikke nødvendigvis det lækreste design.
 • Tjek nettet for de nyeste tests. Her kan du se, hvilke producenter, der har vundet “Bedst i test” mere end én gang – det er et meget godt pejlemærke.

Hvor højt vandsøjletryk?
Vandsøjletryk er helt bogstaveligt ment. Hvis man lægger materialet udspændt og sætter en søjle med vand ovenpå, så er vandsøjletrykket, hvornår vandet begynder at sive igennem.

Et vandsøjletryk på 10.000 mm svarer til en søjle med 10 meter vand, med tryk fra sin egen vægt. Det er mere end rigeligt til en dag ude i dansk regnvejr, og det halve kan sagtens gøre det. Især når sømmene er lavet ordentligt.

Og hvor højt et vandsøjletryk skal man så gå efter?

Til det danske vejr er et vandsøjletryk på 8000 mm fint, anbefaler Kirstina fra Livarosa.dk

Forskellen mellem svejsede og tapede sømme
Svejsede sømme er helt vandtætte. Sømmene er ikke syet, men svejset sammen, så der ikke er nogen huller i materialet, hvor vand kan trænge ind.

Tapede sømme er syninger, der er forseglede på bagsiden med en vandtæt tape.

Vaskeråd til flyverdragter
Du kan købe nok så fin og dyr en flyverdragt, men hvis du ikke vasker den efter foreskrifterne, går membranen, der skaber vandtæthed og bevarer åndbarheden i stykker.

Derfor er det, som med så meget andet tøj, super vigtigt at læse vaskevejledningen.

Nogle flyverdragter tåler kun at blive vasket ved 30 grader, andre skal have vrangen vendt ud, når de skal vaskes – og andre igen kan ikke tåle tørretumbler eller tørreskab.

“I gamle dage var flyverdragterne imprægneret, og når man vaskede med et særligt vaskemiddel, kunne man genskabe den åndbare vandtæthed. Det kan man ikke mere. I dag er materialet skabt med en membran på indersiden. Det er den, der skaber vandtæthed og bevarer åndbarheden”, står der i Liva Rosas guide til flyverdragter, som fortsætter således:

“Korrekt vask er afgørende for holdbarheden af flyverdragten. Bliver dragten vasket ved for høje temperaturer, så smelter membranen simpelthen og materialet bliver utæt. Så er den flyverdragt lige til at smide ud. Også selvom den ser fin ud. Lev hellere med lidt pletter, frem for at ødelægge membranen ved at vaske med for varmt vand”.

Husk også, inden du vasker:

 • Tøm lommerne for sten og andre løse ting. De ender tit i foret og ødelægger flyverdragten.
 • Lyn lynlåsene – det tager kun 20 sekunder ekstra, og er i den grad umagen værd. Lynlåse kan blive ødelagt i vasken og ryge af, og så der skal en ny lynlås til før flyverdragten er brugbar igen.
 • Lynlåse kan også hænge fast i andre ting i vaskemaskinen, så de bliver ødelagt.

Andre gode råd, når dragten skal med i institution:

 • Husk at skrive navn i flyverdragten, inden den kommer med med i vuggestue, børnehave eller skole.
 • Mudderpletter er et velkendt fænomen hos de fleste børnefamilier. Du fjerner dem nemmest, når de er helt tørre. Brug en hård børste eller svamp, og børst mest muligt af pletten af.
 • Begynder du at gnide på en våd mudderplet, risikerer du, at den trænger længere ind i stoffet. Når du har fjernet så meget af mudderpletten som muligt, kan du maskinvaske den – så bliver den så god som ny.

Kilder: Livarosa.dk, Houseofkids.dk

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.