Farvel til en af mastodonterne i Botanisk Have

Farvel til en af mastodonterne i Botanisk Have

Foto: Aarhus Kommune

Et svampeangreb har gjort den store skruegran, der står ved den hvide bro i Botanisk Have, så syg, at granen skal fældes.

Det oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Kan vælte uden varsel
Træet udgør fare for forbipasserende. Det betegnes nu som et såkaldt “risikotræ”, der kan være til fare for omgivelserne.

”Vi har haft besøg af en svampeekspert fra Københavns Universitet, som har konstateret, at skruegranen er ramt af en sporesvamp, der nedbryder træet indefra”, fortæller projektleder Vibeke Aagaard Glud, Center for Byens Anvendelse.

“Træet kan vælte uden varsel, og dets placering tæt på stier, som bruges af mange besøgende, gør, at vi ikke tør løbe risikoen for, at træet pludselig vælter.”

Træet fældes allerede i morgen, torsdag den 21. december.

Som erstatning for træet vil der blive plantet et nyt et andet sted i Botanisk Have.

En del af kulturbyåret
I forbindelse med Kulturhovedstadsåret var skruegranen i sommeren 2017 en del af kunstprojektet, ”Ritual Tree”.

Små pinde med forskellige ornamenter og tegn var hængt på træet, som billede på urkulturers brug af træer som rituelle samlingspunkter.

Det må siges, at være en passende afslutning på det stolte træs liv i Botanisk Have.

Træet blev plantet i 1958.

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.