Skolestart: Sådan hjælper du dit barn til at knække læsekoden

Skolestart: Sådan hjælper du dit barn til at knække læsekoden

Foto: Pixabay

SPONSORERET Det kræver tid, tålmodighed og en god portion hjælp at knække læsekoden, men når det endelig sker, kan det opleves helt magisk for børnene at læse selv.

Uanset om du er forælder til en helt ny læser eller til en mere garvet en af slagsen, der bare skal i gang igen ovenpå ferien, er der hjælp at hente med app’en Fairytell.

Letlæsning hos Fairytell
Hos Fairytell får du ikke bare lov at vælge mellem hundredevis af letlæsningsbøger for børn fra 0.-4. klasse.

Du får også kyndig vejledning til, hvilke bøger der passer til lige præcis dit barns niveau og interesseområde.

Bøgerne i Fairytells app er kategoriseret ud fra deres lix-tal, men også ud fra tema og genre.

Fra 1. klasse vil børnene derfor allerede kunne kaste sig ud i kategorier som “Eventyr og Fantasy”, “Venskab”, “Sjov” og “Spænding og Mysterier”.

LÆS OGSÅ: 5 læsetips til mor og far – før, under og efter læsning med junior

Den allerførste læsning
Som begynderlæser kan det være svært at gennemskue ord, der lyder anderledes, end de staves.

Derfor er det en god idé at starte med en lydret bog, hvor de fleste ord bliver stavet, som man udtaler dem.

“Når dit barn læser en lydret bog, kommer han eller hun nemmere ind i en god læserytme uden at blive forstyrret af for mange svære og lange ord, og får lagt et godt grundlag for den videre læsning”, siger Mette Holstberg, der er uddannet lærer og desuden har en kandidatgrad i Dansk og Sprogpsykologi.

Hun arbejder med at udvælge meget af den børnelitteratur, der er tilgængelig i app’en Fairytell, og har også hjulpet os her på Kids Aarhus med at finde gode bøger til begynderlæsning.

“Det vigtigste er, at dit barn oplever læsningen som en succes, og på den måde får mod på mere læsning. Illustrationer er et hit til denne aldersgruppe, fordi de understøtter teksten, og sammen med teksten fortæller en historie, som teksten ikke kan bære alene”, siger Mette Holstberg.

Herunder kan du se nogle af de bøger, Mette Holstberg, anbefaler til de nye læsere – bøgerne findes selvfølgelig på Fairytells app.

Gode bøger til nybegynderne:
“Ak og ve”
“Bæ og fæ”
“Gi og Bo”

Og i den lidt sværere ende:
De små monstre: “Her roder”
De små monstre: “En pige til Bob”

 

Væk læseglæden
Når børnene starter i 1. klasse, er de ved at have styr på at læse de lydrette bøger, og nu bliver det vigtigt at finde bøger med emner, der interesserer lige netop dit barn.

“Det er vigtigt, at bøgerne er underholdende, og at læsningen ikke bliver gjort til en pligt. Barnet skal være med til at vælge bøgerne, så læsningen bliver sjov”, siger Mette Holstberg.

Bøgerne til denne aldersgruppe har flere linjer pr. side, og siderne indeholder flere komplekse ord.

Illustrationerne er fortsat vigtige, da de kan hjælpe med at styrke barnets læseforståelse.

Gode bøger til denne aldersgruppe:
“Fodboldholdet”
“Planeten Pony”
“Fluen Ole”
“Sofie kan …”

Dyrk læsningen
I 3. og 4. klasse har børnene været i gang med læsning i nogle år, og læser bøger med lixtal 15-25.

Mange af børnene i denne aldersgruppe holder af serier, og det kan være meget frugtbart at udnytte.

“At læse serier kan være en rigtig god motivation for børn og deres videre læselyst, fordi de bare må have fat i den næste bog, for at finde ud af hvad der sker. Læsning af serier kan derfor være med til at holde barnet ved ilden, når de stadig er i gang med at læsetræne”, siger Mette Holstberg.

Gode serier til denne aldersgruppe:
“Umbra”
“Anemone”
“Dalia Dragehvisker”
“Vitello”

Læs Mettes Holstbergs 5 gode råd til, hvordan du understøtter dit barns læsning i dagligdagen, og og hjælper dit barn godt i gang med læsningen.

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.