DR Ultra hjælper børn med at tage ansvar for digital adfærd

DR Ultra hjælper børn med at tage ansvar for digital adfærd

Foto: DR Ultra

Børn og unge bliver dagligt udfordret af svære oplevelser og valg i den digitale verden.

Nu sætter alle DR Ultras platforme fokus på det yderst aktuelle emne.

Det oplyser DR i en pressemeddelelse.

“På DR Ultra vil vi gerne gøre 7-12-årige børn interesserede i at reflektere over deres digitale adfærd, og det gør vi ved at lave nogle underholdende og fascinerende tilbud til dem om emnet, hvor de forhåbentligt kan genkende sig selv”, siger Jonas Kryger Hansen, der er redaktør for DR Ultra.

“Det er lavet med børn – for børn og fokuserer blandt andet på hvordan digitale platforme kan lokke børn ud i negative fællesskaber, men giver samtidig også gode råd til, hvordan man som barn kan håndtere nogle af de mange udfordringer kommunikation på nettet skaber, inden de bliver til problemer”, siger siger Jonas Kryger Hansen.

Hver dag vælger børn at færdes på Instagram, Snapchat og YouTube uden altid at tænke over konsekvenser af de opslag, kommentarer, videoer og billeder, de lægger ud og deler med hinanden.

Det resulterer i mange sjove, dynamiske oplevelser og stærke sociale fællesskaber.

Men flere børn oplever samtidig digitale krænkelser i form af at få delt billeder uden at have givet lov, at få grimme kommentarer eller blive afpresset, at blive holdt udenfor eller ligefrem “hatet på”.

En undersøgelse fra Børns Vilkår viser, at knap halvdelen af danske børn ikke taler med nogen, hvis de oplever noget ubehageligt på nettet – hellere ikke med deres forældre.

“Vores indsats fokuserer på at skabe dialog med danske børn om tre vigtige ting, som mange børn støder på i deres digitale liv hver eneste dag, men ikke nødvendigvis ved, hvordan de skal håndtere”.

“At alle har et ansvar for det, man skriver, modtager og deler. At der er regler for, hvad man må videresende af materialer uden at have fået lov, og at der er rigtige mennesker med ægte følelser bag skærmen, når tonen bliver hård på de sociale medier”, siger Jonas Kryger Hansen, der er redaktør for DR Ultra.

Lavet med børn – for børn
Når DR Ultra tager udfordringen op med de belastede forhold, er man klar til at bryde nye grænser for gøre det lettere for børn at tage stilling til, hvor langt man selv eller andre kan gå, når man deler og liker billeder, skriver sammen og får venner online.

Fra den 22. januar præsenterer kanalen en række nye programmer for børnene – og forældrene er velkomne til at se med.

Det sker med blandt andet den grænsesøgende program-serie “Ultras Like-eksperiment”, der har Rasmus Brohave som vært.

Nye afsnit af Klassen
Tiltaget byder også på fem nye afsnit af den populære serie “Klassen” om digitale dilemmaer, og en række programmer med gode råd til at færdes i den digitale verden, fortalt af målgruppen selv.

Løbende med indsatsen sender “Ultra Nyt” indslag med case-historier, gode råd og forklarer lovgivningen i børnehøjde.

Og på DR Skole og læringsportalen EMU ligger et nyt undervisningsmateriale klar om emnet, mens alle elever i 3.-6. klasser kan vælge at deltage i en landsdækkende skrivekonkurrence, hvor fem klasser med de bedste historier om digital trivsel præmieres med en skriveworkshop sammen med forfattere og deltagere fra “Klassen’.

 

Indsatsen er udviklet i samarbejde med Styrelsen for IT og Læring (STIL), Red Barnet, Børns Vilkår, KL og Digitaliseringsstyrelsen. Og som altid i tilblivelsen af nye formater på kanalen har DR Ultra inddraget både børn og voksne eksperter på – i dette tilfælde – de sociale medier.

I løbet af en uge bruger..

  • 30% af de 7-12-årige Snapchat
  • 29% af de 7-12-årige Instagram

Kilde: Norstat

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.