Debatsalon sætter fokus på tabuer under barslen

Debatsalon sætter fokus på tabuer under barslen

Foto: Pixabay

Moderskabet kan rumme ekstreme og modsatrettede følelser.

Og en mor på barsel kan være splittet mellem ubetinget kærlighed til sit barn og dyb frustration.

Socialt tabu
Samtidig kæmper mange kvinder med at finde balancen mellem familieliv og karriere, og følelsen af at blive sat i stå under barslen trænger sig på.

“I de forskningsbaserede interviews, vi har lavet, kan vi se, at kvinder oplever det som et socialt tabu at tale om de negative følelser, der kan opstå i det tidlige forældreskab”.

“Derfor inviterer vi til dette debatarrangement, hvor udfordringerne åbent kan diskuteres og for at skabe fokus på problematikken”, siger projektleder Kristine Bjerre fra Bedre Barsel.

Projektet Bedre Barsel ønsker at nuancere forståelsen af moderskab i vores samtid.

Rum for debat
Med debatsalonen “Når mødre taler ud” vil Bedre Barsel skabe rum for offentlig debat om moderskab og barselsorlov.

Derfor tager erhvervskvinden Lisbeth Odgaard Madsen, grafisk designer Line Kjeldsen Jensen og samfundsdebattør Katrine Arnfred onsdag den 1. november klokken 19 livtag med problematikken, og lægger op til diskussion i Stiften Lounge i Aarhus.

Stærke meninger
Alle tre kvinder har markeret sig i den offentlige debat om barsel og kvinders karrieremuligheder, og reaktionerne har været stærke – både i positiv og negativ forstand.

Debatsalonen foregår onsdag den 1. november 2017 klokken 19-21 i Stiften Lounge, Frederiksgade 78, 8000 Aarhus C.

Arrangementet er blevet til i samarbejde med FO. Det koster 35 kroner at deltage. Billet kan købes i forsalg på FO’s hjemmeside og i døren.

Om paneldeltagerne


  • Lisbeth Odgaard Madsen rådgiver virksomheder i, hvordan de gør barslen til en løftestang og ikke en karrierestopper for deres medarbejdere – mandlige såvel som kvindelige. Hun udgav i 2015 bogen “Ambitiøse mødre” om, hvordan nybagte mødre får familieliv og arbejdsliv til at hænge sammen.
  • Line Kjeldsen Jensen er selvstændig grafisk designer. Hun begyndte i foråret 2016 at dele illustrationer fra sit barselsliv på Instagram (@linejensen_illu). Illustrationerne er samlet i udgivelsen ”Hver dag starter det forfra” (Forlaget Fredag, 2017).
  • Katrine Arnfred er cand. mag. og skribent. Hun har beskæftiget sig med køn og feminisme i en årrække med særlig fokus på krop og moderskab.

Projekt Bedre Barsel

  • Bedre Barsel ønsker at afdække mødres trivsel under barsel og har gennemført en større kvalitativ undersøgelse af mødres erfaringer med barselsorlov samt sundhedsplejerskers møde med kommende og nybagte mødre.
  • Undersøgelsen giver et billede af at et stigende antal mødre mistrives under barslen.
  • Bedre Barsel er på nuværende tidspunkt igang med at analysere og tematisere de mange interviews med mødre og sundhedsplejersker fra hele Danmark.
  • Projektet skal munde ud i løsningsforslag, gerne i samarbejde med sundhedsplejersker og jordemødre.

 

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.