Bor du og dit barn i et hjem med skimmelsvamp?

Bor du og dit barn i et hjem med skimmelsvamp?

Scandinavian housing, Stockholm in Sweden.

Vidste du, at skimmelsvamp i din bolig kan være den direkte årsag til, at du eller dine børn udvikler sygdomme som allergi eller andre former for indeklimasyge med symptomer, der minder om influenza? Særligt små børn kan være udsatte. De kan som helt små faktisk være så følsomme, at de udvikler kroniske helbredsproblemer. Det kan ske på ganske kort tid og som følge af blot små forekomster af skimmelsvamp.

Ingen steder er fredet, når det kommer til skimmel. Svampen kan dukke op og brede sig i både nye og ældre boliger. Derfor skal du sætte dig ind i de klassiske symptomer og tegn på dårligt indeklima. Du skal være opmærksom for din egen og for dine børns skyld. Det handler om at sikre et sundt indeklima. Det giver nemlig også dårligere vækstbetingelser for skimmel.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmel er helt små mikroorganismer, der opstår og vækster i små plamager. De findes i forskellige farver. Du har sikkert set de grønne plamager på eksempelvis brød, der er blevet for gammelt. Svampen kan voksne alle steder. I naturen er svampen nyttig og nedbryder organisk materiale, som allerede er dødt. I dit hjem gør den dog knap så stor gavn. Det er faktisk lige modsat. I hjemmet kan skimmelsvampen være sundhedsskadelig for børn og voksne.

Skimmelsvamp kan vokse længe uden at blive opdaget. Når svampen får en vis størrelse, begynder den at udsende små sporer i luften. Det er en slags frø. Disse sporer kan svæve langt væk fra den oprindelige svamp. Sporerne kan sætte sig på fugtige overflader og gro videre. Skimmelsvamp trives rigtig godt på fugtige overflader.

Sådan opdager du skimmelsvamp i dit og børnenes hjem

Hvis man kender tegnene, er skimmelsvamp faktisk ikke så svært at opdage. Her er nogle af de vigtigste tegn, som du skal være opmærksom på:

  • Små eller større plamager og pletter på vægge, gulve og lofter. Ofte i hjørnerne eller ved andre kanter.
  • Mørke aftegninger eller skygger på væggene på kolde og fugtige vægge. Det kan ofte være en ydervæg.
  • Jordslået eller muggen lugt i hjemmet. Læg mærke til, hvordan der lugter, når I kommer ind ad døren efter eksempelvis at have været væk i en weekend.
  • En følelse af indelukkethed. Det kan komme til udtryk som lugt, tung luft eller en anden form for trykket luft.
  • Fugt eller ”klamme” overflader. Det kan eksempelvis være et sted på badeværelset, som aldrig tørrer helt.

Husk, at skimmelsvamp trives på og i organiske materialer. Det kan både være træ, spånplader, papir, gipsplader, tapet, støv osv.

Mange af de nævnte tegn ovenfor handler om synlige spor fra skimmelsvamp. Svampen behøver dog ikke være synlig for at være alvorlig. Den kan gemme sig i vægge eller isolering. Derfor skal du også tage de ikke synlige tegn alvorligt. Det samme gælder, hvis du eller dine børn oplever symptomer på skimmelsvamp – selvom der hverken er noget at se eller lugte.

Har du mistanke om skimmelsvamp, skal du hurtigst muligt kontakte professionelle fagfolk til at fjerne skimmelsvamp.