Hvornår skal dit barn have sin første mobiltelefon?

Hvornår skal dit barn have sin første mobiltelefon?

Foto: Pixabay

Hvor gammel skal dit barn være for at få sin egen mobiltelefon?

Det rigtige svar findes naturligvis ikke. Men spørger man den danske befolkning, så er svaret 10,6 år.

Det viser en ny undersøgelse fra Telia, skriver teleselskabet i en pressemeddelelse.

8,5 år er typisk debut
Vores børn skal altså helst gå i 4. klasse, før de får deres første mobiltelefon.

Men i realiteten er danske børn dog noget yngre, når de får deres første mobiltelefon. Typisk 8,5 år, viser samme analyse fra Telia.

Forskellen på mere end to år mellem den alder, vi generelt finder passende i forhold til den reelle alder, hvor forældre giver deres yngste barn sin første mobiletelefon kan have flere forklaringer.

Dels er den anbefalede alder på 10,6 år, som vel at mærke ikke har været højere, siden Telia begyndte sine målinger i 2013, baseret på udsagn fra en tværsnit af alle voksne danskere, og ikke kun forældre.

Foto: Telia

“Det er forståeligt, hvis stærkt eksponerede mediesager om eksempelvis digital mobning og spredning af billeder betyder, at mange danskere mener, at børn bør vente længst muligt med at få den første mobiltelefon. For langt de fleste forældre og børn er disse problemer dog heldigvis slet ikke en del af deres verden. Mobiltelefonen er omvendt et tryghedsskabende redskab, når børnene eksempelvis selv skal til at gå hjem fra skole eller tage bussen eller cyklen til fritidsaktiviteter”, siger privatkundedirektør hos Telia Gustav Berghog.

Styrk trygheden
Direkte adspurgt om årsagen til, at barnet fik sin første mobiltelefon, svarer størstedelen af forældrene i den aktuelle undersøgelse da også “praktiske årsager” – tæt fulgt af henholdsvis “forældrenes tryghed” og “barnets tryghed”.

Tal om den online verden
Denne følelse af tryghed kan styrkes yderligere, hvis man som forælder tager sig tid til at tale med børnene om den online verden, der nu åbner sig for dem.

”Adgangen til den digitale verden rummer uendelige muligheder og udfordringer. Vi håber derfor, at forældrene engagerer sig i det nye univers, som børnene bevæger sig ind i, når de får deres første mobil. Vi har som forældre pligt til at hjælpe vores børn med at agere i det digitale univers,” siger Gustav Berghog.

For at give forældrene de bedste muligheder for at guide børnene i forhold til deres adfærd i en online verden, har Telia bl.a. sammen med Red Barnet samlet gode råd og informationer om børns færden på nettet her.

Det er analyseinstituttet YouGov, der har gennemført undersøgelsen på vegne af Telia.

Hvor gammel var dit yngste barn under 16 år (som har egen mobiltelefon), da han/hun fik sin første mobiltelefon?

  • 2018: 8,5 år
  • 2017: 9,2 år
  • 2016: 8,5 år
  • 2015: 8,6 år
  • 2014: 9,3 år
  • 2013: 10,2 år

Kilde: Telia og YouGov 2018

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.