Bedre Barsel vil undersøge mødre og fædre på barsel

Bedre Barsel vil undersøge mødre og fædre på barsel

Foto: Pixabay

Foreningen Bedre Barsel, som blandt andet står bag det nyåbnede Barselshuset i Frederiksgade, sætter nu gang i endnu en undersøgelse af forældres oplevelse af at være på orlov.

Spørgeskemaundersøgelsen giver os mulighed for at komme ud til flere forældre på barsel. I vores tidligere gennemførte interviewundersøgelse deltog også kvinder, som ikke længere var på barsel og det var derfor deres retrospektive oplevelse af at være på barsel, som kom til udtryk. Denne gang vil vi gerne høre fra både mænd og kvinder, som aktuelt er på barsel” fortæller Louise Cathrine Nørmark og Kristine Vestergaard Bjerre fra Bedrebarsel.dk.

Deltag i undersøgelsen her.

De to kvinder håber, at undersøgelsen kan give dem nogle konkrete tal på graden og hyppigheden af nogle af de oplevelser og følelser, som Bedre Barsel fandt den tidligere interviewundersøgelse, som blev gennemført i 2017.

Foto: Pixabay

“I den nye undersøgelse har vi taget nogle kvalitative svarmuligheder med, for at give deltagerne mulighed for at uddybe deres svar og gøre os endnu klogere på vores målgruppe”, siger Louise Cathrine Nørmark.

Undersøgelsen skal også give et bedre billede af fædrenes barselsliv.

“Vi håber, at vi kan blive lidt klogere på mændenes oplevelse af at være på barsel. Danske mænd tager i gennemsnit kun 9 procent af barslen, modsat kvindernes 91 procent. Denne kønsforskel er vi meget interesserede i, og det er sandsynligvis et emne vi vil dykke endnu mere ned i i fremtiden, siger Kristine Vestergaard Bjerre.

Svært at være på barsel
Undersøgelsen fra 2017 bekræftede de to kvinder bag Bedre Barsel i, at mange kvinder oplever modstridende følelser under deres barsel – dette selvom kvinderne ikke havde haft en efterfødselsreaktion.

“De interviews, vi gennemførte med sundhedsplejersker viste en tendens til, at antallet af kvinder, som mistrives under barslen, var stigende. Sundhedsplejerskerne havde svært ved at pege på de præcise omstændigheder, men et argument var, at forventninger til forældreskabet i dag er anerledes end tidligere”, siger Louise Cathrine Nørmark.

Alle følelser er ok
Hun understreger at kvinderne fra 2017-undersøgelsen også gav udtryk for at føle glæde og lykkelige stunder i forbindelse med deres barsel.

“Men vi vil dog stadig gerne, hos Bedre Barsel, italesætte at barslen ikke altid lever op til forventningerne. Der  er mange nuancer af forældreskab og alle følelser er okay. Ved at turde italesætte det som er svært, håber vi på at kunne nedbryde tabuer, siger Louise Cathrine Nørmark.

  • Interviewundersøgelsen fra 2017 bestod af interviews med 36 kvinder fra hele landet og og sundhedsplejersker fra fem forskellige kommuner.
  • Undersøgelsen viste at kvinderne oplevede en række modstridende følelser under barsel, som for eksempel kedsomhed, ensomhed og uoverenstemmelse mellem forventninger til barsel og det at være på barsel.
  • Ved en spørgeskemaundersøgelse har Bedre Barsel mulighed for at blive klogere på hvor udbredte disse oplevelser og følelser er, ved at nå ud til flere forældre, inklusiv fædre på barsel.

Du kan, uanset om du er mor eller far, deltage i undersøgelsen her.

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.