Danmarks første barselshus åbner i Aarhus

Danmarks første barselshus åbner i Aarhus

Kristine Vestergaard Bjerre og Louise Cathrine Nørmark, der står bag Barselshuset. Foto: Privat

Barselslivet kan være en ensom affære, og flere mødre føler sig isolerede, og mangler nogen at snakke med omkring de følelser og udfordringer, som melder sig under barselsorloven.

Det skal der løsnes op for, og derfor åbner Danmarks første barselshus mandag den 17. september i FO-Byen i hjertet af Aarhus.

Bag Barselshuset står Kristine Vestergaard Bjerre og Louise Cathrine Nørmark, som også er kendt fra projektet Bedre Barsel.

Stor omvæltning
”Det er for mange er en stor omvæltning at blive forældre, og der kan være behov for at møde andre i samme situation samt møde fagpersonale, som har god tid til at lytte og snakke”, forklarer de to kvinder (og mødre) bag Barselshuset.

Kristine Vestergaard Bjerre har en kandidat i oplevelsesøkonomi og er projektleder, og Louise Cathrine Nørmark er uddannet socialrådgiver og har erfaring med samtaler, rådgivning og vejledning. Hun har netop afsluttet en kandidat i pædagogisk sociologi.

De to står også bag projektet Bedre Barsel. Og det var i forbindelse med en interviewundersøgelse af mødres trivsel under barslen for godt et år siden, at de kom på at starte et barselshus – et sted, hvor man kan mødes, sludre, drikke kaffe, få viden og være en del af et fælleskab.

”Når man er på barsel, så fortsætter vennernes liv som før. I Barselshuset kommer de nybagte forældre til at møde andre, som er i samme situation, og som de kan spejle sig i”, siger kvinderne bag Barselshuset.

Ikke rosenrødt
De vil gerne sætte fokus på nogle af de tabuer, der eksisterer omkring barslen.

“For det er altså ikke altid så lyserødt, som det kan se ud på Instagram”, siger de – og det er noget, de to kvinder har en viden om, for de har tidligere stået bag debatsaloner omkring de svære følelser og tematikker, der opstår under graviditeten og barslen.

“Der er brug for mere fællesskab omkring barslen og baby, som rækker ud over de sociale medier. Der findes rigtig mange gode tilbud med fokus på baby, men vi har mere fokus på forældrene og deres nye rolle og trivsel”, siger Kristine Vestergaard Bjerre og Louise Cathrine Nørmark.

Det er en drøm, der går i opfyldelse, at Barselshuset nu åbner.

“Vi har stor interesse for området, og vi brænder for at øge samfundsmæssig og politisk forståelse for gravide og børnefamiliers levevilkår”, siger Kristine Vestergaard Bjerre og Louise Cathrine Nørmark. .

  • Barselshuset vil være åbent for gravide, mødre og fædre på barsel, men også forældre generelt og fagpersoner.
  • Hver uge er der workshops, foredrag, samtalesaloner og oplæg, der relaterer sig til at være gravid og blive forældre.
  • Barselshuset holder til i lokaler hos FO-Aarhus på Frederiksgade 78C, 8000 Aarhus C.

Barselshuset har åbningsreception den 17. september, og allerede dagen efter er der åbent i huset. Aktiviteter og åbningstider kan ses her

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.