Antallet af privatskoleelever i Aarhus falder stadig

Antallet af privatskoleelever i Aarhus falder stadig

Foto: Colourbox

For andet år i træk oplever skolerne i Aarhus Kommune et fald i andelen af elever, der går i privatskole.

Det skriver Børn og Unge i en pressemeddelelse.

Den stadige strøm af elever fra folkeskoler til privatskoler er dermed ikke blot fladet ud, men har også fået et lille knæk nedad, hvilket er første gang siden 1982.

Udviklingen det seneste år er et lille fald fra 15,3 procent til 14,7 procent af eleverne i 0.-9. klasse, der går i privatskole. Opgørelsesmetoden er ændret over tid, men tallene er opgjort på samme måde siden 2005.

Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, glæder sig over udviklingen.

”Tallene rammer lige ind i den skoleindskrivning, der er i gang netop nu. Folkeskolen bør være et klart førstevalg, uanset hvor man bor i Aarhus. En stærk, lokal skole med bred opbakning fra forældre og lokalsamfundet og dygtige medarbejdere og ledere er helt afgørende i børns og familiers hverdag. Folkeskolen samler på tværs af forskelle og folkeskolen skaber sammenhængskraft, som har stor betydning for alle borgere i Aarhus,” siger Thomas Medom.

Selv om der er tale om ganske små udsving, afviger de nye tal fra de mange års konstante vækst i andelen af elever på privatskolerne.

”Der har været en fortælling om, at eleverne konstant siver fra folkeskole til privatskole, og at mange vælger folkeskolen fra. Den kan vi heldigvis nuancere lidt med de nye tal. Et skoleskift kan indimellem være nødvendigt for elever, hvis man flytter bopæl eller ikke trives godt. Jeg tror, at forældre i højere grad er begyndt at tænke, at en anden folkeskoleskole måske kan være et bedre alternativ end en privatskole. Jeg håber, at vi kan holde fast i denne udvikling,” siger Thomas Medom.

Fakta

  • Privatskoleandelen er faldet med 0,6 procentpoint siden 2017.
  • Tallet beskriver andelen af børn (0.-9. klasse) bosiddende i Aarhus Kommune, der går på privatskole både i Aarhus Kommune og i andre kommuner ud af alle elever bosiddende i Aarhus Kommune.
  • Aarhus Kommune opgør skolernes elevtal hvert år pr. 5. september.
Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.