Premiere: Ny festival for børnelitteratur åbner i Aarhus i dag

Premiere: Ny festival for børnelitteratur åbner i Aarhus i dag

Illustration: Albus Festival

I dag slår DOKK1 dørene op for en helt ny festival for børne- og ungdomslitteratur.

Albus, som festivalen hedder, og som står for Aarhus Litterære Børne- og Unge Scene (og også lidt for Albus Dumbledore fra Harry Potter), byder på det bedste indenfor dansk og nordisk børnelitteratur krydret med besøg af forfattere og illustratorer fra andre dele af verden. 

Festivalen starter i dag, og kører til og med søndag den 4. november.

Festivalen foregår primært på DOKK1, men forgrener sig også til de lokale biblioteker i Aarhus samt til biblioteker i Region Midtjylland. 

Illustration: Albus Festival

Skal pirre læselysten
Festivalen er en del af Aarhus Kommunes læsestrategi og skal både skubbe til læselysten og inspirere børn og voksne til at tage ny børnelitteratur i brug.

Hertil er der et særligt fokus på inddragelse af børn samt nye formater for formidling af litteratur.

Det er et fantastisk program. Jeg er sikker på, at Albus vil åbne litteraturens magiske verden for mange børn og unge og inspirere dem til at gå på opdagelse i bøgernes og fortællingernes verden”, siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad. 

LÆS OGSÅ: Ny børnelitteraturfestival er klar med det trykte program

Hvad kan man opleve?
Lørdag og søndag er for børnefamilier og alle med interesse for børne- og ungdomslitteratur med arrangementer for små og store – og et helt program målrettet unge (YA-bøger (young adult)). 

Torsdag og fredag er målrettet skoler, daginstitutioner og fagfolk. 

“God børnelitteratur er en ikke bare en genvej til at finde læseglæde og læselyst, men også til skægge, skøre og rørende oplevelser. Litteraturfestivalen er i tråd med vores ambitioner i Aarhus om at skabe stærke læsere allerede fra de tidlige år og om at fastholde læselysten senere i livet”, siger Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge. 

Illustration: Albus Festival

Hays efterfølger
Albus blev en realitet, efter at den internationale Hay Festival var en succesfuld del af kulturhovedstadsåret i 2017.

Formålet er at give endnu flere børn og unge lyst til at læse og opleve litteratur og historier gennem mange forskellige former.

Derfor inviterer festivalen også til anderledes fælles familieoplevelser med litteratur, oplæsninger, livetegning, teater og film.

Der vil blandt andet være guidede ture, konkurrencer og prisoverrækkelser (Orla Prisen og 500 ord), tegnebattle og debat.

Det vil også være muligt at møde kendte forfattere som Kim Fupz Aakeson og Lene Kaaberbøl, anerkendte illustratorer som Cato Thau-Jensen og Hanne Bartolin samt udenlandske navne som Ole Könnecke og Teri Terry. 

TV-værten Rasmus Ott er vært, og alle er inviterede, når festivalen åbner torsdag den 1. november klokken 10.30 i Dokk1 med underholdning og musikalske indslag fra Aarhus Musikskole. 

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.