Alle aarhusianske 2018-babyer får en musikgave for livet

Alle aarhusianske 2018-babyer får en musikgave for livet

Foto: Pixabay

Alle nyfødte aarhusianere, der bliver født i 2018, får en musikalsk gave for livet.

Det sker med projektet “Musikkens børn“, som Aarhus Symfoniorkester lancerede i dag med  støtte fra Nordea-fonden og den Den Obelske Familiefond.

”Musikkens Børn inviterer en hel børneårgang og deres forældre med ind i et nyt fællesskab, hvor de få ørerne op for klassisk musik. Det er et forbilledligt kultureksperiment om at række ud til yngre generationer”, siger Henrik Lehmann Andersen, der er direktør i Nordea-fonden.

Inviterer indenfor i musikkens verden
Musikkens børn løber fra 2018-2024, og har til formål at invitere en hel årgang på forventet 4000 babyer og deres familier indenfor i musikkens verden, og skabe grobund for et livslangt forhold mellem børnene og den klassiske musik.

Samtidig er den også et dannelsesprojekt med sociale og inklusionsmæssige aspekter, der giver børnene en bevidst musikalsk stimulering og øget adgang til kropslig og følelsesmæssig udvikling gennem musikkens sprog.

Styrker relationen
”Når børn og forældre i fællesskab beskæftiger sig aktivt med musik, får de en kontakt, der beriger og styrker relationen. Ved at følge familierne fra barnets fødsel til første skolegang giver det os rig mulighed for at påvirke – ikke bare det enkelte barn, men hele familien, forældre, søskende og bedsteforældre og på den måde skabe grobund for et fælles samvær omkring noget værdifuldt”, siger B&U-medarbejder hos Aarhus Symfoniorkester, Mette Storgård Jensen.

Værdifuldt samvær
Musikkens Børn er inddelt i tre faser.

Fase 1 indledes med en velkomstpakke, som i 2018 udleveres til alle nybagte forældre i Aarhus Kommune. Det et den lokale sundhedsplejerske, der står for uddelingen.

I fase 2 (2019-2021) inviteres forældre og børn til lokale babykoncerter og i fase 3 (2022-2024) inviteres der til særlige symfonikoncerter hos Aarhus Symfoniorkester.

For alle børn
Nyhedsbrev og hjemmeside vil gennem hele forløbet blive opdateret med relevant indhold – og være tilgængelig for alle, ikke kun familierne i Musikkens Børn.

”Det er fantastisk, at Nordea-fonden med sin donation har gjort det muligt at alle aarhusianske børn nu kan få musikken ind med modermælken. Jeg er sikker på at det vil give endnu flere børn og voksne smag på den klassiske musik, siger Rabih Azad-Ahmad, der er rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune.

Mangeårig drøm
Hos Aarhus Symfoniorkester er der stor glæde over, endelig at kunne realisere en mangeårig drøm om udvide sin målrettede indsats for kommunens børn og unge, der i forvejen tæller gratis skolekoncerter og skolebesøg, hvor 98 procent af kommunens skoler deltager.

”Det har været et stærkt ønske hos alle i Aarhus Symfoniorkester at udvide vores sociale og kulturelle aktiviteter for børn og unge, og blandt musikerne og i administrationen er der blevet arbejdet hårdt de sidste år med at udvikle Musikkens Børn. Med den gavmilde fondsstøtte er det muligt at søsætte projektet uden at give køb på en eneste af ambitionerne bag, og det er en kæmpe gave – og en enorm glæde”, siger musikchef for Aarhus Symfoniorkester, Kristian Rahbek Knudsen.

 

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.