Stor donation bringer Aarhus Teater tættere på østjyske børn og unge

Stor donation bringer Aarhus Teater tættere på østjyske børn og unge

Foto: Aarhus Teater

Flere østjyske børn og unge får nu mulighed for at møde teatret på scenen, bag scenen og i klasseværelset.

Ikke blot som et afbræk fra undervisningen, men som en del af den.

Spar Nord Fonden har nemlig doneret 1,6 millioner kroner til Aarhus Teaters læringsafdeling – Aarhus Teater Læring (ATL).

Pengene skal både gå til videreførelse af forskningsprojektet “Ej blot til lyst”, der også støttes af Aarhus Kommune, og også til udvikling af nye teaterpædagogiske tilbud til lærere og elever i grund- og ungdomsuddannelserne.

Nye formater
På Aarhus Teater er der glæde og stolthed over donationen.

“Donationen giver os mulighed for at udvikle nye formater som sommerskole for børn, teaterforestilling på Aarhus Teater af og med børn og unge på scenen og præsentation- og formidlingskurser med udgangspunkt i skuespillerens værktøjer – alt sammen tilbud, som kan komme endnu flere børn og unge til gavn og glæde”, siger Allan Aagaard, der er direktør på Aarhus Teater.

Han fortæller, at en forskningsrapport har påvist den gode effekt læringsafdelingens arbejde med børn og unge.

“Når Aarhus Teater bruger så relativt mange penge på vores læringsafdeling, skyldes det, at vi kan se, det virker – og det kan både skole- og forskerverdenen og de private fonde heldigvis også. Forskningen har skabt evidens for projektets positive effekt og vil fortsat samarbejde med ATL om fri forskning. Og nu har Spar Nord Fonden meldt sig på banen. Det er særdeles positivt”, siger han – og fortsætter.

Foto: Aarhus Teater

“Aarhus Teater er jo dybest set ikke sat i verden for at lave skoleudvikling – vi har skabt ATL med henblik på at sikre, at også de kommende generationer vil gå i teatret, og netop publikumsudvikling er et af de centrale opdrag, vi har som landsdelsscene. Men ved at skoler og kulturinstitutioner forener kræfterne, kan vi opnå resultater, der langt overstiger, hvad vi hver især kunne have skabt”, siger

  • Aarhus Teater Læring er en afdeling under Aarhus Teater.
  • Afdelingen skal knytte tættere bånd mellem teater og skole.
  • Den består af professionelle teaterpædagoger, der bevæger sig i mellemrummet mellem den pædagogisk-didaktiske og den teateræstetiske verden med henblik på at tilbyde lærere og elever i folkeskolen og gymnasiet og gymnasieskolen teaterpædagogiske oplevelser, der kan bidrage til netop øget trivsel og læring.
  • I perioden 2015-2017 har cirka 6500 elever og knap 1000 lærere deltaget i teaterpædagogiske forløb på Aarhus Teater.
  • Med donationen er ATL teaterpædagogiske tilbud sikret frem til og med 2021.

Læs mere om Aarhus Teater Lærings teaterpædagogiske tilbud her. Her findes også Aarhus Universitets forskningsrapport om “Ej blot til lyst” fra april 2018: ”Skolen i lære på teatret. Mod krop og drama i danskfaget”, skrevet af følgeforsker Ida Krøgholt.

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.