Forskere vil undersøge hvordan søvnmangel påvirker mor-hjernen

Forskere vil undersøge hvordan søvnmangel påvirker mor-hjernen

Foto: Pixabay

Rigtig mange gravide og nybagte forældre oplever søvnløshed.

Nu vil en gruppe forskere fra Aarhus Universitet undersøge, hvordan moderhjernen påvirkes af den mangel på søvn, den udsættes for i tiden før og efter fødslen.

Derfor har en gruppe forskere fra Aarhus Universitet i samarbejde med University of Oxford startet projektet “Forældrehjernen”.

Det sker under ledelse af den danske professor Morten L. Kringelbach samt hjerneforsker, komponist og jazzmusiker Peter Vuust .

De to tilhører henholdsvis Center of Functionally Integrative Neuroscience og Center for Music in the Brain på Aarhus Universitet.

Gravide og nybagte mødre
Forskerne vil kigge på, hvilke neurologiske ændringer, der er forbundet med at blive forælder. De skal således undersøge forældrehjernen, og hvordan den udvikles.

Helt konkret efterlyser gruppen gravide og nybagte førstegangsmødre (maks. to-fire måneder efter fødslen), som vil være med i forskningsprojektet. Hvis du har lyst til at deltage i projektet, eller vil vide mere, så kontakt gruppen bag forskningsprojektet på mailadressen caregiving.brain.sleep@gmail.com

Om projektet “Forældrehjernen”: 

  • Studiet, Forældrehjernen, er det første longitudinale studie i verden, der undersøger de neurologiske ændringer forbundet med at blive forælder.
  • Formålet med studiet er at udbygge forståelsen af adfærdsmæssige komponenter og de underliggende neurologiske mekanismer, der karakteriserer udviklingen af forældrehjernen.
  • På længere sigt ønsker forskerne gennem samarbejdet med Center for Music in the Brain, der ledes af hjerneforsker, komponist og jazzmusiker Peter Vuust, at undersøge, hvordan musik kan anvendes som terapi for gravide med søvnproblemer.
  • Søvnproblemer forbundet med graviditet påvirker stort set alle gravide, og har vist sig at øge risikoen for fødselsdepression.

Kilde: Center of Functionally Integrative Neuroscience ved Aarhus Universitet

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.