Nu får Aarhus sin helt egen børnelitteraturfestival

Nu får Aarhus sin helt egen børnelitteraturfestival

Foto: Mai Lykke / Kids Aarhus

Aarhus får nu sin egen internationale festival for børnelitteratur.

Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Det er de to rådmænd Rabih Azad-Ahmad og Bünyamin Simsek, der er gået sammen om festivalen, der skal bygge videre på erfaringerne fra den netop afsluttede Hay Festival.

Formålet er at give endnu flere børn og unge lyst til og glæde ved at læse.

Lyst til at læse
Aarhus nye festival for børnelitteratur skydes i gang allerede i 2018, og skal efterplanen vende tilbage hvert andet år.

”En festival er en festlig ramme, der på en anderledes måde giver lyst til at læse og lære. Læselyst skal ind med modermælken. Det sker når forældre læser højt for deres børn, tager dem med på biblioteket eller andre steder, hvor litteraturen bliver en del af hyggeligt samvær”.

“Det giver en glæde ved at læse, som varer ved hele livet og giver et godt afsæt for at klare sig godt i skolen og på jobbet”, siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.

Styrket læsesamarbejde
De to rådmænd Bünyamin Simsek og Rabih Azad-Ahmad har tidligere sammen stået bag et forslag om, at Aarhus bør gå forrest i arbejdet for at sikre, at der bliver lavet en national strategi til læsefremme.

Et arbejde der sker i tæt samarbejde mellem bl.a. kommunens folkeskoler og biblioteker.

Med den nye litteraturfestival vil de nu styrke og udvide det samarbejde.

”Det er helt fantastisk. Litteraturen er en magisk verden der åbner sig. Vi vil med festivalen give endnu flere børn lyst til at læse. Det er en vigtig forudsætning for at kunne klare sig godt i fremtiden, ” siger rådmand for Børn og Unge, Bünyamin Simsek.

Erfaringer fra Hay
Den nye festival skal bygge videre på erfaringerne den netop afsluttede Hay festival, og kulturhovedstaden.

Festivalen vil få besøg af forfattere fra Danmark, Norden og resten af verden.

Men frem for alt skal børnene selv på banen. De skal skrive deres egne historier og fortælle dem til andre børn.

Kulturhovedstadsåret har vist, at når man arbejder sammen, lokalt, nationalt og internationalt, kan der udvikles og produceres store oplevelser.

Arven fra kulturbyåret
Festivalen i 2018 skal skabes i samarbejde med en række partnere, men mest af alt skal det ske sammen med børn. Dermed vil festivalen blive et af de tydelige projekter, som vil udgøre arven efter kulturhovedstadsåret.

Ambitionen er at den på sigt vil blive en del af en international børnefestival i Aarhus.

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.