8 tips til en dejlig ferie med familien

8 tips til en dejlig ferie med familien

Foto: Pixabay

Ferietid er ikke altid bare høj sol og idyl.

Det er også regnvejr, skænderier og konflikter.

Konsulent, foredragsholder, pædagog og underviser, Rikke Winkler står bag sitet foraeldresparring.dk.

Hun har otte tips til dig, så I kan få en dejlig sommerferie.

Husk at lande
Vi går fra en travl hverdag til dage/uger uden faste tidspunkter. Mange af os, inklusive vores børn skal “lande i vores ferie”.

Vi skal vænne os til fri, vænne os til at være sammen 24 timer i døgnet og vænne os til at faste rutiner forsvinder.

Der er pludselig ikke voksne, der siger: “nu er det samling, nu skal I til rytmik, nu skal vi på legepladsen” osv.

“Jeg keder mig..”
Børn der går rundt og keder sig, kan godt stresse de voksne. “Hvad skal vi nu finde på?”. Men det er jo ikke en dødsynd at kede sig, måske er det en naturlig rastløshed der opstår, når al den faste struktur forsvinder?

Giv slip på at være den, der skal finde på hele tiden.

Hvad ønsker du dig..?
Den tid, hvor du kunne slænge sig med en god bog uden afbrydelser, eller gå på museer hele dagen, er måske nok lidt passé med små børn i huset.

Det, som hidtil har været indbegrebet af ferie for dig, skal måske redefineres.

Hvad er det vigtigste for dig i en ferie? At opleve kunst, at bade ved stranden, at cykle og bevæge dig? Hvordan kan du få noget af det ind i din/jeres ferie?

Hvad kan mit barn/børn lide – og hvilke ting vil gøre dem glade?
Hvis dine børn elsker dyr, så er et bondegårdsbesøg måske sagen. Elsker de spil eller vandrutchebaner? Har du børn i forskellige aldre så se på, hvad hvert af børnene kan lide. Hvis børnene er store nok, så spørg dem.

Sørg for små oaser
Uanset om du drøner rundt i bonbonland i tre uger, oplever du nok ikke, at dit barn/børn siger, “nå mor/far, nu har du været så sød ved mig, hvad kan jeg så gøre for dig?”.

Dine åndehuller skal du sørge for, og insistere på.

Ellers ender du måske med at være udmattet efter ferien. Og i værste fald irriteret over, at dit barn ikke er mere “taknemmelig”.

Saml ferien
Kig på de forskellige ønsker og behov, og tænk det ind i ferien.

En ferie skal være for alle. Der kan være ting, vi gør hver især, og ting vi gør sammen. Ting vi skal afsted til, og ting hvor vi blir hjemme.

Sørg for at alle får noget af det, de gerne vi have.

Vi skal bare være hjemme
Børn vil gerne være sammen med deres forældre.

Og en god ferie med nærvær, hygge og afslapning behøver ikke at koste kassen og behøver ikke at foregå på eksotiske rejser.

Faktisk er min påstand, at du kan sidde på det mest lækre resort og hade hvert sekund, fordi ferien ikke er afstemt med de forskellige forventinger og ønsker, der er i en familie.

Slap af
Børn kan det med at være i nu ́et. De kan grave på stranden, lege restaurant i sandkassen, finde regnorme i græsset eller hoppe i vandpytter.

Du behøver ikke at være superkreativ for at lave hyggelige ting med dit barn/børn, hvis du blot siger JA til at springe ind i deres opfindsomme univers.

Så er det, der. Nu ́et. Lige for snuden af os. Det er mindfullness på lavbudget.

 

 

Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.