6 skønne parker til barnevognsturen

6 skønne parker til barnevognsturen

Aarhus er spækket med grønne parker til gåtur med baby. Foto: VisitAarhus

Hvor går du hen, når du og baby trænger til lidt luft? Du lægger naturligvis vejen forbi en af Aarhus’ mange skønne parker. Her giver vi dig en guide til seks grønne oaser i byen.

Sol, regn, blæst eller kulde. En tur med barnevognen er fast inventar i den daglige barselsrutine. Men er du også ved at løbe tør for nye spots til gåturen, så fortvivl ikke. Du får her en guidet rundtur i byens grønne parker, der byder på alt fra sjældne planter til søde dyr.

Plants vs. Old houses
Botanisk Have, Peter Holms Vej, 8000 Aarhus C.

Midt i Aarhus ligger en af byens største og ældste parker. Bakke op og bakke ned, store grønne plæner, små hyggelige rum, søer, vandløb og over 2500 forskellige planter – Botanisk Have er perfekt til dig, der gerne vil have noget interessant at kigge på, mens du lufter bebs. Og så får du både sved på panden og styrke i lægmusklerne, når du kæmper dig frem i det kuperede terræn. Not bad! Hvis baby tillader det, kan du også slå dig ned ved et af de mange borde og drikke en kaffe, mens du har Aarhus for dine fødder. Det gør da heller ikke oplevelsen værre, at Den Gamle Bys hyggelige huse og butikker ligger lige midt i parken. Skulle det regne lidt en dag, så kan du udforske Botanisk Haves nyeste oplevelse, nemlig Væksthusene.

Gåtur blandt ænder og studerende
Universitetsparken, Ole Worms Alle 4, 8000 Aarhus C.

Universitetets karakteristiske gule mursten danner kulissen for en gåtur i den store grønne park, hvor du kan hænge ud med byens mange studerende – og måske endda mindes din egen studietid? Her får du også god motion til benene, når du triller barnevognen op ad de mange små bakker i den arkitekttegnede have. Der er en helt særlig stemning i parken, som også rummer to fine søer, hvor ænder svømmer rundt. Husk leftovers fra morgenbrødet, for ænderne tager gerne imod – og hvad er mere hyggeligt end at fodre de små kvækkende dyr? Nogle dage kan du også være heldig at opleve farvestrålende fjernstyrede både i søen. Når benene skal hvile lidt, så find hen til parkens friluftsscene, hvor du har frit valg mellem over 3.000 siddepladser.

Walk with a view
Tangkrogen, Marselisborg Havnevej 1, 8000 Århus C

Går du efter havudsigt, så er Tangkrogen perfekt. Det er ikke en decideret park, men et stort grønt område lige ned til vandet ved Aarhus-bugten. På trilleturen langs vandet har du første parket til hav, skov og ikke mindst de store palæ-lignende huse i Marselisborg-området. Du må heller ikke snyde dig selv for en afstikker til lystbådehavnen, hvor du om sommeren kan få store isvafler og scoute seje både. Tangkrogen har sit navn fra den tang, som driver ind på området, og stedet er løbende vært for forskellige arrangementer – fx Kræmmermarked, cirkus, koncerter og udstillinger – så der er altid noget at kigge på. Er du en hund efter lidt motion, så er der rig lejlighed til det i de udendørs træningsredskaber.

Der var rådyr og dådyr…
Marselisborg Dyrehave, Ørneredevej 6, 8270 Højbjerg

I den sydlige del af Aarhus ligger den 22 hektar store dyrehave, som kan dateres helt tilbage til 1932. Det kræver lidt transport med bil eller bus for at nå haven, men til gengæld kommer du helt tæt på naturen i den kuperede løvskov, hvor dådyr, sika og vildsvin går frit rundt. På de fleste tidspunkter af året er dyrene tamme, så du kan klø dem mellem ørene og fodre dem med gulerødder eller æbler, som er de absolutte livretter. Tjek dog lige opslag ved indgangen, inden du kaster dig ud i gåturen. Om foråret kælver hunnerne, og om efteråret er hannerne i brunst – så her skal du lige holde en behørig afstand, ellers risikerer du et spark eller en stangning med geviret.

Fred og ro hos dronningen
Marselisborg Mindepark, Oddervej 10, 8000 Aarhus C.

Anderledes fredeligt er det i Mindeparken, som nærmest er forhave til dronningens sommerhus, Marselisborg. Du har killer view ud over Aarhusbugten, når du dalrer rundt på stierne med barnevognen. Og har du overskud, rummer parken mange interessante haver og kulturhistoriske steder, der er et besøg værd. Læg fx vejen forbi monumentet for de faldne danskere under 1. Verdenskrig – en stor cirkulær mur, som er bygget ind i terrænet. Eller tjek en af de mange fine haver, fx Rømerhaven eller Donbækhaven med flotte roser og blomstrende rododendroner. Du kan også bare chille på en bænk, spise is og tage den smukke udsigt ind, inden turen går hjemad igen.

Pariser feel midt i Aarhus
Frederiksbjerg Bypark, mellem Ankersgade og Læssøesgade, 8000 Aarhus C.

Midt på Frederiksbjerg ligger en forholdsvis ny park, hvor alle byrotter kan gå tur, stæse rundt på legepladsen eller træne på motionsredskaberne. Man føler sig nærmest hensat til storbyer som Paris, hvor alle kvarterer med respekt for sig selv har en park på hvert et gadehjørne. Parken er ikke byens største, men den vinder på sin centrale beliggenhed og afslappende ro i knudepunktet mellem høje boligkarréer og offentlige institutioner. Byparken har en meget åben og nem overskuelig indretning, der gør den nem at finde rundt i på gåturen. Gennem parken løber en lille sti med åbning til fire udgange, så det er nemt at lave short cuts, hvis det skal gå stærkt med at komme hjem igen.

Stina Askholm Hansen
Journalist på Kids Aarhus. Aarhusianer på trettende år og mangeårig fan af rejser, oplevelser og hygge, som sjovt nok altid ender med at tømme pengepungen. Snuser ofte rundt i byens gader efter nye hyggelige steder - især i Latinerkvarteret. Er uddannet i virksomhedskommunikation og arbejder freelance som skribent og kommunikatør.