6 cool legepladser i Aarhus

6 cool legepladser i Aarhus

Foto: DOKK1

Fra kæmpe russisk bjørn til rå skateområder. Aarhus er simpelthen spækket med legepladser for alle aldre. Her er vores bud på de seks bedste steder til familiehygge og fantasifuld leg.

Leg i syv meters højde
Legepladsen Kloden, Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2, 8000 Aarhus C

En af byens nyeste og mest funky legepladser er Kloden ved Dokk1. I syv meters højde og hele vejen rundt om bygningen er indrettet fem legeområder, der er udtryk for en bestemt verdensdel. I nord er der fx balanceleg på isflager, mod nordøst kan du rutsche i den seks meter høje russiske bjørn, og sydpå er der hygge og afslapning i hængekøjer hos aberne. Fantasi, nysgerrighed og udfordringer er i højsædet i de farvestrålende legeredskaber, og mor og far bliver garanteret lige så revet med, når den flyvende ørn skal bestiges. Ellers er der masser af borde og bænke, hvor stængerne kan smækkes op, og koffein-fixet kan klares. Legeområdet er også oplagt til at spise de medbragte madpakker. Legepladsen Kloden henvender sig både til mindre og større børn og er også åbent uden for Dokk1’ens åbningstider.

Back to nature i Øgaderne
Børnenes Jord, Thunøgade 2A, 8000 Aarhus C

Midt i det hyggelige Øgade-kvarter finder du en lille oase, hvor børn i alderen 10-17 år kan komme helt tæt på naturen og passe søde dyr. I åbningstiden er der ansatte pædagoger på legepladsen, som står for at lede aktiviteterne. Ungerne kan fx være med til at passe og pleje stedets geder, kaniner, høns og fugle. Den store naturgrund med en masse planter og legemuligheder venter nærmest også bare på at blive indtaget af fantasifulde børn, der er klar på fysisk udfoldelse. Skulle det regne, er der indenfor blandt andet et træværksted, billardborde og lektierum. Børnenes Jord er også superseje til at lave løbende events for børnefamilier – fx fastelavn, plantedage, snobrødsbagning og kagebagning. Uden for åbningstiderne, fx i weekenden, kan I også kigge forbi legepladsen og hilse på dyrene.

Grøn oase for de mindre klatremus
Legepladsen i Mindeparken, Kongevejen 100, 8000 Aarhus C.

Ahh, grønt er godt for øjnene. Og i den store Mindepark i Aarhus syd er der masser af grøn natur at boltre sig i. Lige inden for hovedindgangen er indrettet en stor legeplads, der især er sjov for børn op til 12 år. Hele legepladsen er bundet sammen af ét langt klatreforløb, der nok skal give ungerne sved på panden, når de går ombord i klatrenet, fugleredegynger og vippedyr. Legepladsen er nærmest et lille fristed i læ og skygge af parkens gamle træer og langt fra trafik, og ingen behøver at træde af på naturens vegne – der er selvfølgelig gode toiletter i nærheden. Når madpakkerne skal indtages, er der opstillet borde og bænke tæt på legepladsen – og melder sulten sig for alvor, kan far også lege grillmeister. Og husk desserten fra parkens iskiosk.

Trøjborgs hygge kalder!
Legepladsen Steen Billes Torv, Steen Billes Torv, 8200 Aarhus N.

Byen i byen har naturligvis også en sej legeplads. Midt på Trøjborg finder du Steen Billes Torv, hvor ungerne i den grad kan få brændt noget energi af. Der er rutschebaner, gynger, vipper og balancestammer – og for the cool kids er der også en skaterbane, hvor der kan laves tricks med rulleskøjter, skateboards og cykler. Selvom legepladsen ligger midt i et boligkvarter, er den virkelig hyggelig med de omkransende træer og de ældre husfacader. Borde, bænke og grillplads giver rammerne for familiehygge, og så er det jo altid oplagt at tage et stroll ned ad Trøjborgs fine gader for at gå på opdagelse i butikkerne eller finde årets bedste is. Legepladsen har åbent hele dagen og er for både små og større børn.

Fysisk udfoldelse for mor, far og børn
Frederiksbjerg Byparks Legeplads, mellem Ankersgade og Læssøesgade, 8000 Aarhus C.

På det classy Frederiksbjerg er den perfekte legeplads for familier med krudtugler i forskellige aldre. I Frederiksbjerg Bypark i krydset mellem Ankersgade og Læssøesgade er legepladsen nemlig opdelt i to – et område for småbørn og et for de større børn. Omkranset af bøge- og pilehække kan de mindste børn boltre sig i blandt andet klatrenet, fjedervipper, legehus og sandkasse. Skal hele familien dyste mod hinanden, er der rig mulighed for det på petanquebanen i skyggen af de store træer. Og skal mor og far også udfordres på fysikken, er der opstillet udendørs motionsredskaber til at fordrive tiden med, mens ungerne leger. Også her er der borde og bænke, hvor rugbrødsklapperne kan spises, inden nye territorier skal indtages.

Cool kid in the city
Godsbanen, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C.

I de rå omgivelser i godsbanearealet kan de lidt større børn hænge ud og træne deres skater skills. Balanceevnen bliver udfordret, når linen skal krydses i Godsbanens helt egen slack line-park. Og med både hip corner, copings og forskellige højder giver den seje skate bowl i træ udfordringer for både øvede og nye skaters. Har dine børn krea-evnerne i orden, rummer Godsbanens udendørs arealer også Aarhus’ eneste lovlige graffiti-park. Her findes blandt andet hele ti mobile vægge, hvor sprayflaskerne kan få frit spil. Desuden er hele området bare et super cool sted til at hygge sig, mens ungerne skater – kaffen kan enten nydes i den lille gård med læ eller på taget med en fantastisk udsigt over byen.

 

Stina Askholm Hansen
Journalist på Kids Aarhus. Aarhusianer på trettende år og mangeårig fan af rejser, oplevelser og hygge, som sjovt nok altid ender med at tømme pengepungen. Snuser ofte rundt i byens gader efter nye hyggelige steder - især i Latinerkvarteret. Er uddannet i virksomhedskommunikation og arbejder freelance som skribent og kommunikatør.