6 børnevenlige museer i Aarhus


6 børnevenlige museer i Aarhus


Foto: Visit Aarhus

Aarhus er fyldt med kulturoplevelser i børnehøjde, hvor både store og små får én på sanserne og også bliver lidt klogere. Vi har samlet seks af Aarhus’ bedste museer for børnefamilier her.

Hvis familiehyggen skal have et skud kultur, er det oplagt at tilbringe dagen sammen på ét af byens mange museer. Alle har gratis entré for børn under 18 år, og de fleste har særlige udstillinger og aktiviteter for børn – uanset om det er kunst, naturvidenskab eller historie, der frister.

Krea-mekka for børn i Midtbyen
ARoS, Aros Allé 2, 8000 Aarhus C.

Spot on i midtbyen kan I gå på opdagelse i over 7.000 kvadratmeter kunstudstillinger, der både rummer permanente værker og særlige udstillinger. Alene den seje bygning i ti etager med figuren Boy i stuen og Regnbuen øverst er et hit hos ungerne – det kan I let bruge et par timer på at udforske. Og så excellerer ARoS bare i tilbud til børnefamilier. ARoS Junior er det permanente krea-værksted, hvor børn for sølle 25 kr. kan gå de kendte malere i bedene. Derudover er kalenderen spækket med fede arrangementer – for eksempel særlige omvisninger for børn, Babyspot, Det magiske fortælletæppe og sommerkunstskole. Hvor fedt er det ikke lige? I kan låne bæresele og klapvogne i Informationen, og der må også gerne medbringes barnevogn.

Kulturhistorie i de mest cool omgivelser
Moesgård Museum, Moesgård Allé 15, 8270 Højbjerg

En lille køretur syd for Aarhus finder I det kulturhistoriske museum, der i 2014 fik de sejeste nye rammer. Den arkitekttegnede bygning nærmest vokser ud af de græsklædte bakker, og det skrå tag er som skabt til madpakke-hygge og killer view ud over landskabet. Selve museet huser over arkæologiske og antropologiske udstillinger, der viser menneskets udvikling over flere millioner år. Et must see er naturligvis Grauballemanden, men ungerne kan også prøve forskerevnerne af i MOMU-lab, hvor fortidens mysterier skal opklares. Og så har museet nogle ret cool særudstillinger – fx om fortidens gladiatorer, der nok skal få alle raske drenge til at spærre øjnene op. I kan lade barnevognen stå i museets kælder og låne en klapvogn, så I nemmere kan komme rundt til alle udstillingerne.

Fortiden lever midt i Botanisk Have
Den Gamle By, Viborgvej 2, 8000 Aarhus C.

Byens hyggeligste museum finder I lige ved Botanisk Have, hvor I kan komme helt tæt på Danmarkshistorien. Det særlige ved Den Gamle By er, at det er et levende museum. Så i byens brostensbelagte gader og i de gamle huse, værksteder og butikker møder I fx skomageren, byens unger eller præsten. Og de vil mægtig gerne snakke og måske byde på en fedtemad. Over de seneste par år har museet desuden haft en vild udvikling, så der hvert år er nye ting at opleve. Nu kan man også tjekke Danmark ud anno 1974, og derudover har museet en række løbende børneaktiviteter: fx skattejagt, teaterforestillinger, dyr i gaderne og besøg af de kendte figurer fra Ramasjang. Men der er stadig plads til at trisse rundt i gaderne og suge indtryk til sig, måske spise lidt gammeldaws bolsjer og bare hygge med ungerne.

Under byen huserer vikingerne
Vikingemuseet, Under Nordea, Skt. Clemens Torv 6, 8000 Aarhus C.

Et af byens mere oversete museer er Vikingemuseet, som ligger dybt under Nordea i den absolutte midtby. Her træder I ind i vikingetidens Aarhus på det sted, hvor historien rent faktisk udspillede sig. I finder udgravninger af en vikingeby komplet med gadekær, huse og brønde, og hvor cool er det ikke lige at tjekke vikingeøkser ud helt tæt på? Hør også historier om Harald Blåtands befæstning og Snaptunstenen med guden Loke, og tag ungerne med på en sej rundvisning, der blandt andet fører jer rundt i det centrale Aarhus. I kommer helt tæt på vikingetidens indbyggere og byen, som den var engang. Museet er gratis for både børn og voksne og er perfekt til en fridag midt på ugen, da der ikke er åbent i weekenden.

Gigantiske dyr i Universitetsparken
Naturhistorisk Museum, Wilhelm Meyers Allé 210, 8000 Aarhus C.

Vil familien lære mere om dyr på en sjov måde, så læg turen forbi Universitetsparken. Her ligger nemlig Danmarks næststørste museum for naturhistorie med over 19 mio. dyr i sine samlinger. I de faste udstillinger kan I både besøge Afrikas savanne og komme helt tæt på Danmarks dyr – det er så tjekket at gå rundt blandt de store udstoppede dyr! Et stensikkert hit blandt alle børn. I den nyeste udstilling får I lov at gå på opdagelse i istiden, hvor I blandt andet kan prøve at genskabe jeres eget nabolag, og i AnimaliA er alle jeres sanser på spil. Herudover har museet løbende særudstillinger, og I kan komme på guidede rundture. Det er oplagt at slutte dagen af med madpakker i museets grønne omgivelser.

To infinity… and beyond!
Steno Museet
, C.F. Møllers Allé 2, 8000 Aarhus C.

Videnskabsmand for en dag? Ja tak! På Steno Museet er der astronomi og teknologi for alle pengene. I de faste udstillinger kan I blandt opleve kæmpestore stjernekikkerter, få svar på hvorfor man troede, at jorden var flad og komme helt tæt på verdenshistoriens store epidemier. De seje forestillinger i planetariet sender jer ud i himmelrummet, hvor I bliver klogere på stjernebilleder og fjerne galakser. I kan endda komme til fuldmåneaften, hvor der hver gang er nye emner på tapetet – fx om lyse nætter og stjerneskud. Steno Museet laver også en del aktiviteter kun for børn. Magic Planet giver ungerne svar på alle spørgsmål om planeter og solsystemer, og i AstroNørd skal I hjælpe de to børn Luna og Storm med at løse opgaver om astronomi.

Stina Askholm Hansen
Journalist på Kids Aarhus. Aarhusianer på trettende år og mangeårig fan af rejser, oplevelser og hygge, som sjovt nok altid ender med at tømme pengepungen. Snuser ofte rundt i byens gader efter nye hyggelige steder - især i Latinerkvarteret. Er uddannet i virksomhedskommunikation og arbejder freelance som skribent og kommunikatør.