5 enkle råd: Sådan sikrer du bedst børnene i bilen

5 enkle råd: Sådan sikrer du bedst børnene i bilen

Foto: Biltema

Uanset om det er sommer eller vinter, bør du, inden du drager afsted med børnene i bilen, sikre dig, at sikkerheden på bagsædet er i top.

“Der er meget klare regler for, hvordan børnene skal være fastspændt, og hvilket sikkerhedsudstyr man skal have. Det er vigtigt, at man hele tiden tjekker, at bilen lever op til det, for ellers kan det betyde en væsentligt nedsat sikkerhed for børnene”, siger Jacob Møller fra Biltema, der specialiserer sig i udstyr til bilen i en pressemeddelelse.

Han giver 5 råd til, hvordan du gør bilen børnesikker:

 • Find den rigtige autostol
  Børnenes autostolskal passe til dem, og selvom det kan lyde som en selvfølge, viste en engelsk undersøgelse for nyligt, at 59 procent af de britiske børn sidder i børnestole, der ikke passer til dem. Tag både dit barn og din bil med, når du køber autostolen, så du er sikker på, den passer.
 • Spænd børnene sikkert fast
  Tjek altid forud for hver køretur, at børnenes autostole er forsvarligt spændt fast. Sæt aldrig noget under autostolen, for så er det ikke sikkert, at selen sidder ordentligt. Er selen for stor, skal den spændes ind, så den passer til barnet. På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan du læse mere om, hvordan dit barn skal sidde.
Foto: Biltema
 • Pak bilen rigtigt
  Sørg for, at løse genstande fra bagagerummet ikke kan ryge om i kabinen. Pak de tunge ting nederst i bagagerummet og brug lommerne bag på forsæderne til at opbevare mindre genstande, eksempelvis børnenes legetøj og iPads. Se eventuelt Falck Danmarks videoguide til, hvordan du pakker bilen sikkert.
 • Tjek bremser, lygter og dækmønster
  Det er farligt at køre rundt i en bil, der ikke virker optimalt. Så inden du spænder børnene fast på bagsædet, er det en god idé lige at tjekke efter, om bremser, vinduesvisker og lygter virker, og at dækmønsteret ikke er for slidt. Og så skal du overveje, om du skal have skiftet til vinterdæk.
 • Slå børnesikring til
  De fleste biler har indbygget børnesikring på døre og vinduer, som forhindrer nysgerrige børn i at åbne dem. I bilens instruktionsbog kan du se, hvordan du slår børnesikringen til. Husk at tjekke inden bilturen, at det virker.
Mai Lykke
Mai Helene Lykke, redaktør på Kids Aarhus. Mor til en pige på fem år. Tidligere nyhedsjournalist, redaktør og kulturskribent på flere dagblade og magasiner. Skriver helst om børn, forældreskab og kultur - og alt det, der ligger derimellem. Holder meget af Aarhus og elsker at dele den med min familie.