10 hotspots i børnehøjde – Esra Alici Pedersen

10 hotspots i børnehøjde – Esra Alici Pedersen

Foto: Esra Alici Pedersen

Aarhus-mor, blogger og Esra Alici Pedersen har susende travlt for tiden.

Hendes projekt ”Leg på plejehjem” – møder til glæde for flere generationer, har netop haft premiere på ti plejehjem i og omkring Aarhus, og det er blevet en bragende succes.

“I min verden er intet umuligt, og jeg synes, folk tit glemmer at se alle de skønheder, der er omkring os. Vi har så travlt med at nå det, der ligger langt væk, og overser tit vidunderligheden ved det, der er os tættest”, siger Esra Alici Pedersen, der blogger på 2verdener.dk

Vi har spurgt Esra, der er mor til tre og gift med Uffe, om hendes bud på 10 hotspots i børnehøjde.

Hvad er i dine øjne den bedste sommeraktivitet med dine børn?

Uden tvivl de små spontane oplevelser – at være i haven og lege med vand, og især farmors have med frøer, fugle og salamandre er et hit om sommeren, hvor man ikke er begrænset af tanken om alt overtøjet og bare kan hoppe ud og ind.

Da vores børn er små, især Isak og Nora, er det nemmest med spontane aktiviteter, der ikke kræver den store forberedelse, og så er det vigtigt, at de alle kan være med.

Det er også derfor, vi nyder helt almindelige gåture, nogle i klapvogn, andre på løbehjul i det område, vi selv bor i, opdage små stier og genveje, nye naboer, slentre igennem ukendte sideveje.

Hvad er yndlings-regnvejrsaktiviteten med dine børn hjemme hos dig?

Vi har opdaget, hvor sjovt det er at kaste os ud i regnen med regntøj og gummistøvler på, og især under kraftig regn, hvor man nærmest bliver masseret på hele kroppen.

Det er klart en oplevelse, der er besværet (det våde tøj) værd, for det sprøjter med latter ud af børnene, når de står der og hopper løs i vandpytter under regnen.

Vi bliver tæt på hjemmet, så vi hurtigt kan komme tilbage og få varmen igen, og så kan man glæde sig til den varme kakao efterfølgende.

Jeg har faktisk lovet ungerne, at næste gang vejret er til det, skal vi prøve at komme ud uden regntøj, så tænk at man går og håber på regnvejr i weekenden.

Hvor finder man Aarhus’ bedste legeplads?

– Uha, den er svær, for der findes jo mange fede større kreative legepladser, men de er ikke så meget værd, når vi ikke bruger dem i hverdagen.

Den bedste legeplads er den lettilgængelige, og den man får besøgt jævnligt, og for vores vedkommende  er det vores lokale legepladser, og især én ved Hans Broges Have med svævebane, som vi sagtens kan finde på at tage forbi lige efter ungerne er blevet hentet.

Der er ikke vildt meget, men svævebanen kan bare noget, og så er det placeret lige midt i en skov, så der følger altid nogle gåture op og ned ad bakken.

Hvad er din favorit-børnetøjsbutik i Aarhus?

Jeg køber ikke meget tøj, da jeg ofte arver det fra mine søskende og elsker tanken om genbrug. Ender nogle gange også i genbrugsbutik for “ekstratøj” til institutionen.

Der er dog ingen tvivl om, at jeg elsker de små fine lækre hjemmesyede og -strikkede tøj fra Krutterhuset og Piccolino, men når man har tre børn, så bliver det i hvert fald ikke til normal-prisen eller hverdagen, jeg køber derfra.

Jeg synes også, at Zara har noget ret fint børnetøj, men det er kun i forbindelse med en København-tur, at jeg ender der.

Børneundertøjet, især boxershorts og undertrøje køber jeg i Føtex, som har deres eget VRS Fashion-mærke, som er økologisk og meget holdbart.

Jeg synes også, at H&M har stort udvalg og så er det også mere økonomisk, så det er meget blandet, men jeg har egentlig ikke lyst til at gå op i, at børn skal have dyrt og nyt tøj hele tiden, så vi bruger faktisk ikke mange penge på deres tøj.

Hvilken butik tager du oftest hen i for at købe legetøj til dine børn?

Det er virkelig sjældent, at vi køber legetøj, men jeg har opdaget butikken Buddy i Viby Centret for ikke så lang tid siden, og er vild med, at de har et større udvalg i forhold til for eksempel Fætter BR og er økonomiske.

Jeg er også vild med Askeladen og alt det gode (gamle) trælegetøj, så der er jeg også endt, når jeg skulle købe gaver til andre.

Hvad er dit bud på den bedste barselscafé i Aarhus?

Nu har jeg kun været på barsel i Aarhus med Nora, som er den yngste, og der var vi lige flyttet tilbage til hjembyen og i nyt hus, så jeg var faktisk ikke så meget i byen, både fordi jeg gik og hyggede mig derhjemme, men også fordi, jeg ikke følte, at jeg kunne nå særlig meget i løbet af dagen, når jeg også skulle hente børn fra vuggestuen og skole.

Jeg ved dog, at Spiselauget på Godsbanen er meget oplagt i forhold til at have barnevogne med indenfor og udenfor, og der har vi været med de “ældre” børn.

Der er også sofaer og god plads på gulvet, hvis man vil have babyer liggende på gulvet.

Hvor tager du oftest familien med ud og spise henne?

Det er ikke noget vi dyrker særlig meget, da vores børn er ret små, og vi ved, det ender med kold mad og utålmodige børn, så vi vil hellere være hjemme og spise hele familien.

Vi har dog taget de ældste, altså Munira på 7 år og Isak på 3,5 år med på Spiselauget og Street Food, hvilket har fungeret ret godt, fordi der er plads til at de kan løbe rundt og lege selv.

Du og din familie skal på udflugt i Aarhus-omegnen. Hvor tager I hen?

– Vi har flere gange taget ud på Mols eller til Himmelbjerget, og det har været fantastiske gåture, hvor vi har nydt den smukke natur.

Vi elsker at dyrke nærområderne og gøre det til små udflugter, hvor vi har tiden og snakken sammen.

I sommer blev vi for eksempel også vildt overraskede over vores tur til Hadsten, hvor vi havde de ældste børn med på Modelbane Europa.

Er du gal, de kunne bruge flere timer derinde, og vi endte med en pause, gik en lille tur i området, fik lidt kage i den lokale bager, som er vildt flot og med udsigt til togstationen, som i sig selv var en attraktion for Isak.

Når vi nu har bil, udnytter vi også muligheden for at få noget ud af tilbagekørslen, hvor vi kører ad små landeveje og igennem de små smukke byer her i Østjylland.

Hvad er efter din mening det mest oversete børnested i Aarhus?

Okay, nu er det jo ikke direkte et børnested, men jeg fristes jo til at sige legestuerne på plejehjem.

Jeg har selv stået for at etablere dem på 10 plejehjem med en rytmiklærer koblet på fra Musikskolen Laura, og det er noget af det mest livsbekræftende og hyggelige at være med til.

Jeg er vild med tanken om børn, der kommer på plejehjem, leger og snakker med de ældre, danner nogle relationer og får glæde af hinanden.

At vi kan lære vores børn at hygge sig, uden at der sker alt for meget.

Hvad mangler vi på børnefronten i Aarhus?

– Jeg har altid undret mig over, at der ikke findes en café/restauranter med udsigt til en lukket lille legeplads.

Leos Legeland er en mulighed, men det er nærmest en halvdagsoplevelse og for stort – jeg tænker mere på en integration mellem almindelige caféer og restauranter, og et lege-areal for børnene, som man kan sende ud, når de bliver utålmodige, så mor og far lige kan få lov at spise færdig i fred og ro eller nyde en kop kaffe og snakke lidt sammen.